Schimbarea cotei de TVA 2025: cum regularizam avansurile?

Modificarea cotelor de TVA atrage intotdeauna intrebari legate de implicatiile asupra avansurilor facturate anterior modificarilor legislative.

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Legislatia in materie de TVA contine cateva prevederi referitoare la gestionarea acestor situatii.

Mai precis, avem urmatoarele articole de lege:

  • art 291 alin.(4) din Codul fiscal arata:  cota aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 282 alin. (2), pentru care se aplică cota în vigoare la data exigibilității taxei.
  • art. 291 alin.(6) Codul fiscal prevede ca: in cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 282 alin. (2) din Codul fiscal.

Acest art. 282 alin.(2) din Codul fiscal prevede ca:

Prin excepție de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:

  • a) la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator; 
  • b) la data la care se încasează avansul, pentru plățile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezintă plata parțială sau integrală a contravaloriibunurilor și serviciilor, efectuată înainte de data livrării ori prestării acestora; 
  • c) la data extragerii numerarului, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii realizate prin mașini automate de vânzare, de jocuri sau alte mașini similare.

Asadar, in situatiile mentionate anterior (la art. 282 alin (2) CF ), adica s-a emis factura inainte de data livrarii sau s-a incasat un avans, in momentul regularizarii avansului se va aplica cota in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii.

Exemple

Normele la Codul fiscal prevad mai multe exemple in acest sens, nu doar pentru regularizarea avansului dar si pentru alte situatii afectate de schimbarea de cota. Prezentam mai jos cateva exemple:

Regularizare avans TVA apartament

Daca avem un apartament (nu locuinta sociala, fiindca acolo avem alte reguli) pentru care s-a achitat un avans cu TVA 19%. Incepand cu 1 august cota devine 21%. Livrarea efectiva a apartamentului are loc dupa 1 august 2025.

In aceasta situatie, se va storna avansul cu 19% si pe factura finala, pentru intreaga valoare a apartamentului TVA va fi de 21%.

Daca avem un apartament in valoare de 1.000.000 lei pentru care s-a facturat in luna iulie 2025 un avans de 500.000 lei plus TVA 19%, iar livrarea are loc in august 2025, pe factura finala emisa in august 2025 se va evidentia stornarea avansului de 500.000 lei cu TVA 19% iar valoarea intreaga de 1.000.000 lei va fi cu TVA 21%.

Pentru locuintele sociale – exista cateva prevederi tranzitorii in noile modificari fiscale de la 1 august 2025 pe care le-am detaliat aici: TVA la locuinte in 2025-2026

Servicii pe baza de abonament

O societate furnizează reviste online pe bază de abonament, prin care clientul primește acces la consultarea revistei pentru perioada de timp la care se referă abonamentul. Societatea facturează în luna iulie 2025 abonamente prin care se acordă acces la revista online pentru o perioadă de 6 luni, aplicând cota de TVA de 19%.

Faptul generator de taxă intervine la data acordării dreptului de acces online la reviste.

TVA la leasing

O societate de leasing are încheiate cu utilizatori contracte de leasing financiar pentru autovehicule, în care se precizează un scadențar pentru efectuarea plății ratelor de leasing.

Pentru rata de leasing având data scadentă pentru efectuarea plății în data de 20 iulie 2025 se aplică cota de TVA de 19%.

Pentru rata de leasing având data scadentă pentru efectuarea plății în data de 20 august 2025 se aplică cota de TVA de 21%.

Dacă societatea de leasing emite factura pentru rata de leasing scadentă în 20 august 2025, aceasta se consideră o factură emisă înainte de faptul generator de taxă.

Prin urmare, se efectuează regularizarea facturii emise anticipat pentru a aplica cota de TVA de 19 % de la data faptului generator de taxă, potrivit prevederilor art. 291 alin. (4) din Codul fiscal.

În cazul acestui exemplu, dacă factura ar fi fost achitată în luna iulie, nu ar fi modificat faptul generator de taxă, care rămâne data de 20 august 2025, astfel cum este stipulată în contract.

În cazul contractelor care nu au o dată stipulată în contract pentru plata se aplică prevederile pct. 24 alin. (7), aceasta insemnand ca faptul generator intervine la data emiterii facturii. Daca factura se emite in iulie 2025 cota este 19% iar daca se emite in august 2025 cota devine 21%.

Articole similare

Comentariul tau aici