ONRC pune la dispozitia utilizatorilor servicii online de eliberare a a certificatelor constatatoare precum si a furnizarilor de informatii din Registrul Comertului.
Serviciul InfoCert, disponibil prin intermediul portalului ONRC – https://portal.onrc.ro, furnizează documente cu semnătură electronică, în mod automat, fără intervenția operatorului de date, 24/24 ore, 7/7 zile. Plata se realizează electronic, prin utilizarea unui card bancar, solicitantul obținând o factură electronică.
Datele conţinute de certificatul constatator/furnizarea de informații obținute prin InfoCert sunt protejate, astfel încât să asigure:
- Autenticitatea: documentul obținut este semnat electronic și conține elemente de siguranță, precum codul de bare unic la nivel ONRC și marcajul grafic de pe fundal;
- Integritatea: informațiile conținute în document nu pot fi modificate după ce acesta a fost emis, conţinutul fiind încriptat şi restricţionat;
- Data sigură a emiterii: se cunoaște precis momentul în care certificatul a fost emis, prin aplicarea unei mărci temporale unice;
- Verificarea: documentul poate fi verificat la o dată ulterioară obținerii acestuia, prin utilizarea codului de bare aplicat pe document.
Accesul în portal este securizat și se realizează pe bază de user și parolă.
Valoarea juridică a documentelor eliberate prin serviciul InfoCert
Documentele furnizate prin serviciul online InfoCert se supun dispozițiilor Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit art. 5 din Legea nr. 455 din 18 iulie 2001 privind semnătura electronică, cu modificările și completările ulterioare ”înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce priveşte condiţiile şi efectele sale, cu înscrisul sub semnătură privată.”
Totodată, art. 6 din același act normativ mai sus menționat prevede că ”Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are acelaşi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris şi între cei care le reprezintă drepturile”.
Așadar, semnătura electronică are rostul de a asigura autenticitatea provenienţei expeditorului, precum şi integritatea datelor transmise. Semnătura electronică este pentru documentele electronice ceea ce este o semnătură olografă pentru documentele tipărite. Semnătura reprezintă un eşantion de date care demonstrează că o anumită persoană a scris sau a fost de acord cu documentul căruia i s-a ataşat semnătura.
Certificatele Constatatoare eliberate de Oficiul Național al Registrului Comerțului cuprind informații privind starea la zi a unei companii, informații esențiale de natură statutară, financiară și a domeniului de activitate. Aceste certificate sunt necesare, și, de multe ori obligatorii, în a demonstra legitimitatea companiei și în desfășurarea activităților autorizate. Acestea devin documente esențiale pentru companie în relația cu instituții publice sau alte entități (de exemplu: în cazul participării la licitații, solicitării de credite bancare, sau în fața instanțelor judecătorești, etc).
Mai multe informatii puteti gasi accesand urmatorul link.