Sinteza legislativa a anului 2013

Ne propunem in cele de mai jos sa facem o radiografie a anului 2013 prin prisma noutatilor legislative aparute.

Ianuarie

• Începând cu data de 1 ianuarie 2013, contribuabilii, alţii decât societăţi comerciale bancare, organizaţii nonprofit si contribuabili care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură, pot opta pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Termenul până la care se efectuează plata impozitului anual este termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit, respectiv 25 martie a anului urmator.

• Pentru câştigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, realizate începând cu data de 1 ianuarie 2013 inclusiv, nu se efectuează plăţi anticipate în cursul anului fiscal, în contul impozitului anual datorat.

• Incepând cu 1 ianuarie 2013, se introduce sistemul TVA la încasare, respectiv exigibilitatea taxei la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii.

Aplicarea este obligatorie pentru:

• persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care au sediul activităţii economice în România şi a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei(Cifra de afaceri este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere, precum şi a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, conform art. 132 şi 133, realizate în cursul unui an calendaristic).

• persoane impozabile, care au sediul activităţii economice în România şi care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent, de la data înregistrării în scopuri de TVA.

• Pe facturi se va inscrie menţiunea „TVA la încasare” pentru operaţiunile pentru care contribuabilii sunt obligaţi să aplice sistemul;

• Cei care aplică sistemul TVA la încasare vor menţiona în jurnalele pentru vânzări facturile emise pentru care este obligatorie aplicarea sistemului TVA la încasare, chiar dacă exigibilitatea taxei nu intervine în perioada fiscală în care a fost emisă factura. Jurnalele se vor completa si cu alte informatii precum : numărul şi data documentului de încasare sau data la care a expirat termenul de 90 de zile , valoarea integrală a contravalorii livrării de bunuri/prestării de servicii, inclusiv TVA;baza impozabilă şi TVA aferentă, valoarea încasată, inclusiv TVA, precum şi baza impozabilă şi TVA exigibilă corespunzătoare sumei încasate sau, după caz, la expirarea termenului-limită de 90 de zile se evidenţiază dacă există diferenţe de sume neîncasate, care devin exigibile, precum şi baza impozabilă şi TVA exigibilă corespunzătoare sumei respective;diferenţa reprezentând baza impozabilă şi TVA neexigibilă.

• De la 1 ianuarie 2013 constituie contravenţie producerea de vinuri liniștite, sub limita de 1.000 hl de vinuri liniștite pe an, fără înregistrarea la autoritatea vamală teritorială.

Februarie

• De la 1 februarie intra in vigoare OG nr. 8 din 23 ianuarie 2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar‐fiscale, publicată în Monitorul Oficial nr. 54 din 23 ianuarie 2013.

Cele mai importante modificari sunt :

Trecerea societatilor platitoare de impozit pe profit cu o cifra de afaceri mai mica de 65.000 eur la 31.12.2012 (la cursul BNR valabil la aceasta data ) in categoria microintreprinderilor.

Tot referitor la microintreprinderi se abroga conditia privind numarul de salariati (inainte erau obligate sa aiba un numar de 1 – 9 salariati).

Diurna ce depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din institutiile publice este considerata venit de natura salariala.

• In privinta impozitului pe veniturile nerezidentilor, se abroga art. 115 alin. (1) lit. i) prin care se considerau venituri impozabile obţinute din România, indiferent dacă sunt primite în România sau în străinătate:

„i) veniturile din prestarea de servicii de management sau de consultanţă din orice domeniu, dacă aceste venituri sunt obţinute de la un rezident sau dacă veniturile respective sunt cheltuieli ale unui sediu permanent în România;”

Limitarea deductibilitatii la calculul impozitului pe profit a cheltuielii cu amortizarea, în limita a 1.500 lei/lună pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului. Limitarea se aplică inclusiv pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, achiziționate/produse anterior datei de 1 februarie 2013, pentru cheltuielile cu amortizarea stabilite în baza valorii fiscale rămase neamortizate la această data.

• persoana impozabilă îşi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate şi serviciile neutilizate în cazul unor evenimente precum modificări legislative, modificări ale obiectului de activitate, alocarea de bunuri/servicii pentru operațiuni care dau drept de deducere şi, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operațiuni care nu dau drept de deducere, bunuri lipsă din gestiune, inclusiv bunuri furate. În cazul bunurilor furate, persoana impozabilă poate anula ajustarea efectuată la data la care furtul este dovedit legal prin hotărâre judecătorească definitivă.

Facturile pot fi stocate pe suport hârtie sau în format electronic, indiferent de forma originală în care au fost trimise ori puse la dispoziție. În cazul facturilor stocate prin mijloace electronice, persoanele impozabile vor stoca prin mijloace electronice şi datele ce garantează autenticitatea originii şi integritatea conținutului facturilor. În cazul stocării electronice a facturilor, inclusiv a celor care au fost convertite din format hârtie în format electronic, nu este obligatorie aplicarea prevederilor Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică, cu modificările ulterioare.

• Se introduce acciza pentru:

– berea/baza de bere din amestecul cu băuturi nealcoolice prevăzută la art.206.10, la care ponderea gradelor Plato provenite din malț, cereale malțificabile şi/sau nemalțificabile este mai mică de 30% din numărul total de grade Plato;

-pentru băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, prevăzute la art. 206.12, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenită din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe şi sucurilor concentrate de fructe este mai mică de 50%.

• In Monitorul Oficial nr. 52/23.01.2013 a fost publicata Hotararea nr. 23 din 22.01.2013 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.Astfel, Începând cu data de 1 februarie 2013, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2013, reprezentând 4,44 lei/oră.

Alte acte legislative aparute in luna fabruarie:

• Ordinul nr. 161 din 08.02.2013 (M.Of. 91/2013) privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 2-5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2013 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, alte măsuri financiare, precum și modificarea unor acte normative .

• Hotararea nr. 5 din 02.02.2013 (M.Of. 95/2013) pentru aprobarea Procedurilor privind echivalarea vechimii în domeniul financiar-contabil și a testului de verificare a cunoștințelor în domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu în baza titlului științific de doctor obținut în domeniul „contabilitate”.

• Ordinul nr. 213 din 15.02.2013 (M.Of.100/2013) privind completarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară, aplicabile societăților comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finanțelor publice, nr. 1.286/2012

• Ordinul nr. 224 din 18.02.2013 (M.Of.106/2013) privind indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit annual – pentru anul fiscal 2013, indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual este 104,3%.

Martie

• din 14 martie 2013 este permisa deducerea TVA de pe bonurile fiscale ce indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, dacă furnizorul/prestatorul a menționat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului. (HG 84/2013).

Facturile emise în sistem simplificat si prin urmare si bonurile fiscale, trebuie să conţină cel puţin următoarele informații:

a) data emiterii;

b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;

c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;

d) suma taxei colectate sau informațiile necesare pentru calcularea acesteia;

Deducerea taxei este permisă dacă furnizorul/prestatorul a menţionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului.

De asemenea, la fel ca si in cazul facturilor simplificate, valoarea bonurilor, inclusiv TVA, nu trebuie sa fie mai mare de 100 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea în euro a valorii bonului este cursul valabil la data emiterii bonului.

Hotararea nr. 84 din 6 martie 2013 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 publicata in M.Of nr. 136 din 14 martie 2013 aduce modificari in Normele metodologice la: Titlul II “Impozitul pe profit”, Titlul III “Impozitul pe venit”, Titlul IV1 “Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor”, Titlul V “Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi şi impozitul pe reprezentanţele firmelor străine înfiinţate în România”, Titlul VI “Taxa pe valoarea adăugată”, Titlul VII “Accize şi alte taxe speciale” si Titlul IX2 “Contribuţii sociale obligatorii”;

• din 15 martie 2013 intra in vigoare Ordonanta de urgenta nr. 9 din 19 februarie 2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial Nr. 119 din 4 martie 2013

Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule au fost publicate in M.Of.nr. 137 din 14 martie 2013

Principala prevedere : timbrul de mediu se aplică autovehiculelor din categoriile M1, M2, M3 şi N1, N2, N3 (în rubrica 1 “Categoria” din cartea de identitate a vehiculului este înscris unul dintre codurile: M1, M1G, M2, M2G, M3, M3G, N1, N1G, N2, N2G, N3 sau N3G).

• Ordinul nr. 296 din 15 martie 2013 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare, publicat in M. Of. nr. 142 din 18 martie 2013

Data intrarii în vigoare: 18 martie 2013

• Legea nr. 37 din 8 martie 2013 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in M.Of. nr. 131 din 12 martie 2013

Data intrarii în vigoare: 01 aprilie 2013

Prevederi : persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă au realizat, în condiţiile legii, stagiu de cotizare.

• Legea nr. 50 din 14 martie 2013 privind modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, publicata in M. Of.nr. 142 din 18 martie 2013

Data intrarii în vigoare:18 martie 2013

• Ordinul nr. 354 din 19 martie 2013 privind modificarea şi completarea Instrucţiunilor de completare a numărului de evidenţă a plăţii, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.870/2004 a fost publicat in M. Of.nr. 152 din 21 martie 2013

Data intrarii in vigoare: 21 martie 2013

Aprilie

• Incepând cu data de 1 aprilie 2013, nivelul accizei specifice, exprimată în echivalent euro/1.000 de țigarete, prevăzut în coloana 2 din anexa nr. 6 la titlul VII „Accize și alte taxe speciale” din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, este de 56,71 euro/1.000 țigarete. Baza legala : Hotararea nr. 50 din 19.02.2013

•In Monitorul oficial nr 211/15.04.2013 a fost publicata Legea nr. 100 din 04.12.2013 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 16/2012 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală

Principala prevedere : în situația în care declarația fiscală a fost depusă până la termenul legal, iar din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzacționare a informațiilor rezultă că aceasta nu a fost validată ca urmare a detectării unor erori în completarea declarației, data depunerii declarației este data din mesajul transmis inițial în cazul în care contribuabilul depune o declarație validă până în ultima zi a lunii în care se împlinește termenul legal de depunere.

• In Monitorul oficial nr. 204/2013 a fost publicat Ordinul nr.435 din 10.04.2013 privind împuternicirea persoanelor din cadrul aparatului de inspecție economico-financiară de a constata contravențiile și a aplica sancțiunile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Prin acest ordin se împuternicesc persoanele din cadrul aparatului de inspecție economico-financiară, așa cum este definit de art. 3 alin. (1) din Normele metodologice privind înființarea, organizarea și funcționarea inspecției economico-financiare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 101/2012, să constate contravențiile și să aplice sancțiunile conform prevederilor art. 59 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

• In Monitorul Oficial nr 194/05.04.2013 a fost publicat Ordinul nr. 342 din 29.03.2013 pentru modificarea și completarea anexei nr. 1 la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.221/2009 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu.

Cuprins:

Anexa nr. 1 la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.221/2009 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 415 din 17 iunie 2009, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La capitolul A „Aprobarea regimului de declarare derogatoriu”, după punctul 6 se introduce un nou punct, punctul 61, cu următorul cuprins:

„61. În cazul contribuabililor, persoane fizice autorizate potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, sau persoane fizice a căror activitate este organizată și reglementată prin legi speciale, odată cu cererea de acordare a regimului de declarare derogatoriu, se depune dovada înscrierii inactivității temporare la registrul comerțului sau la organizațiile profesionale care au eliberat documentele de funcționare în baza cărora persoanele respective își desfășoară activitatea, după caz.”

-Sunt supuse regimului de declarare derogatoriu următoarele declarații fiscale:

a) formularul 100 «Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat», cod 14.13.01.99/bs;

b) formularul 101 «Declarație privind impozitul pe profit», cod 14.13.01.04;

c) formularul 112 «Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate», cod 14.13.01.01/d.u;

d) formularul 104 «Declarație privind distribuirea între asociați a veniturilor și cheltuielilor», cod 14.13.01.01/dv;

e) formularul 120 «Decont privind accizele», cod 14.13.01.03;

f) formularul 130 «Decont privind impozitul la țițeiul din producția internă», cod 14.13.01.05;

g) formularul 300 «Decont de taxă pe valoarea adăugată», cod 14.13.01.02.”

Mai

• de la 1 mai 2013 valoarea indexata a tichetelor de masa , incepand cu 1 mai 2013 devine 9.35 lei. Baza legala: Ordinul nr. 882/14 mai 2013 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2013, publicat in M.Of.nr. 276 din 16 mai 2013.

• Suma lunara care se acordă sub formă de tichete de creşă este de 420 lei. Baza legala: Ordinul nr. 883/14 mai 2013 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă pentru semestrul I al anului 2013, publicat in M.Of.nr. 276 din 16 mai 2013.

• Ordinul nr. 504 din 26.04.2013 pentru aprobarea Procedurii privind accesul la informațiile publice prin intermediul serviciului de mesaje scurte – SMS a fost publicat in Monitorul Oficial nr.252/07.05.2013. Data intrarii in vigoare: 7 mai 2013.

ANAF permite obținerea informațiilor publice de către solicitanți, prin intermediul SMS, în măsura în care operatorii de telefonie mobilă ai acestora oferă acest serviciu. Costul generat de utilizarea SMS este în sarcina solicitanților. Tariful mesajului este stabilit și încasat de operatorii de telefonie mobilă. Agenția Națională de Administrare Fiscală nu percepe costuri pentru furnizarea informațiilor.

Serviciul de solicitare și transmitere a informațiilor prin SMS este disponibil contribuabililor 24 ore din 24.

Procedura de solicitare a informațiilor publice

1. Solicitarea informațiilor publice se face prin transmiterea unui SMS la numărul unic, pus la dispoziție de către operatorii de telefonie mobilă. Numărul unic este comunicat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală pe site-ul propriu.

2. Mesajul transmis prin SMS de către solicitanți, la numărul unic prevăzut la pct. 1, este un mesaj text, format din codul de identificare fiscală al operatorului economic despre care solicită informațiile publice. Codul de identificare fiscală este definit de art. 72 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

3. În prezenta procedură, noțiunea de operator economic, prevăzută la pct. 2, are înțelesul de persoană juridică, fizică, precum și asocieri și alte entități fără personalitate juridică constituite potrivit legii.

Informațiile publice furnizate sunt următoarele:

a) codul de identificare fiscală;

b) denumirea operatorului economic;

c) înregistrat/neînregistrat în scopuri de taxă pe valoare adăugată;

d) starea de inactivitate fiscală a operatorului economic, potrivit prevederilor art. 781 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

e) aplicarea sistemului de taxă pe valoare adăugată la încasare;

f) cod de siguranță atașat fiecărui mesaj de răspuns de către Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Exemplu de răspuns transmis contribuabililor:

a) 123456;

b) SC XXXXX SRL;

c) TVA DA/NU;

d) INACTIV FISCAL DA/NU;

e) TVA INCASARE DA/NU;

f) 123456789. MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE

• Ordinul nr. 467 din 22 aprilie 2013 privind condiţiile şi modalităţile de suspendare a inspecţiei fiscale a fost publicat in Monitorul Oficial Nr. 254 / 8 mai 2013 , cu data intrarii in vigoare 8 mai 2013. La data intrării în vigoare a acestui ordin se abrogă Ordinul preşedintelui ANAF nr. 14/2010 privind condiţiile şi modalităţile de suspendare a inspecţiei fiscale, publicat în M.Of . nr. 40 din 19 ianuarie 2010.

• Legea nr. 138 din 30 aprilie 2013 pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, publicata in Monitorul Oficial Nr. 253 din 7 mai 2013, cu data intrarii in vigoare 7 mai 2013.

Legea prevede ca operatorii economici pot presta servicii de păstrare, conservare, restaurare, legătorie, prelucrare arhivistică şi utilizare a documentelor cu valoare practică pe care le deţin, denumite în continuare servicii arhivistice, numai după obţinerea autorizaţiei de funcţionare din partea Arhivelor Naţionale sau a serviciilor judeţene/Serviciului Municipiului Bucureşti ale/al Arhivelor Naţionale.

Iunie

• Legea nr. 167 din 28 mai 2013 pentru modificarea şi completarea OG nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor a fost publicata in M. Of. nr. 318 din 3 iunie 2013, cu data intrarii in vigoare 3 iunie 2013.

Conform acestei legi, in termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare , furnizorii de formare profesională care desfăşoară/prestează servicii de formare profesională în regim neautorizat au obligaţia de a notifica organizarea de servicii de formare profesională.

• OUG nr. 50 din 29 mai 2013 privind reglementarea unor măsuri fiscale a fost publicata in M.Of. nr. 320 din 3 iunie 2013, cu data intrarii in vigoare 3 iunie 2013

Prin aceasta ordonanta se modifică OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală astfel: nivelul penalităţii de întârziere este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. Penalitatile se percep pentru neîndeplinirea obligaţiilor de plată la scadenţă a obligatiilor fiscale şi se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv. Aceasta prevedere intră în vigoare la data de 1 iulie 2013 şi se aplică obligaţiilor de plată scadente după data de 1 iulie 2013.

• Ordinul nr. 641 din 4 iunie 2013 privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare prevăzute la titlul 3 din Codul fiscal, publicat in Monitorul Oficial Nr. 341 din 11 iunie 2013, cu data intrarii in vigoare 11 iunie 2013.

Prin acest ordin se modifica formularul 221 “Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit”

Procedura de implementare şi de administrare a grupului fiscal unic a fost publicata in M.Of.nr. 345 din 12 iunie 2013, cu data intrarii in vigoare 12 iunie 2013.

• Ordinul nr. 606 din 29 mai 2013 privind modificarea Ordinului preşedintelui ANAF nr. 700/2012 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare a fost publicat in M.Of.nr. 351 din 13 iunie 2013, cu data intrarii in vigoare 13 unie 2013

Ordinul prevede anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA a persoanelor impozabile care nu au depus nici un decont de taxă pentru 6 luni consecutive sau pentru două trimestre calendaristice consecutive si anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, dacă în deconturile de TVA depuse pentru 6 luni consecutive, respectiv pentru două trimestre calendaristice consecutive nu au fost evidenţiate operaţiuni realizate în cursul perioadelor de raportare.

Iulie

Noua valoare de intrare a mijloacelor fixe, din punct de vedere fiscal este de 2.500 lei. La aceasta data, valoarea rămasă neamortizată a mijloacelor fixe cu valoarea de intrare cuprinsă între 1.800 lei și 2.500 lei, existente în patrimoniul operatorilor economici la data de 1 iulie 2013, se va recupera pe durata normală de funcționare rămasă.

Diurna deductibila: in M. Of. nr. 310 din 29.05.2013 a fost publicata Legea nr.168 pentru aprobarea ordonantei nr. 8/2013 pentru modificarea Codului fiscal. Legea aduce insa destul de multe modificati formei initiale a ordonantei.Una din principalele modificari se refera la diurna. Astfel, se abroga art. 21 alin. 3 lit.b prin care se preciza ca are deductibilitate limitata suma cheltuielilor cu indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor pentru deplasări în România şi în străinătate, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;

Salariul minim pe ecomomie creste de la 750 lei la 800 lei. Baza legala este Hotararea nr. 23 din 22.01.2013 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, publicata in M.Of nr. 52/23.01.2013.

• Modificarea procedurii de percepere a penalităţilor de întârziere pentru neachitarea în termen legal a obligaţiilor fiscale. Începând cu 1 iulie 2013, nivelul penalităţilor de întârziere va fi de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, pentru obligaţiile de plată scadente după 01.07.2013, respectiv 7,3% pe an. Baza legala : OUG nr. 50 din 29 mai 2013 privind reglementarea unor măsuri fiscale, publicata in M.Of.nr. 320 din 3 iunie 2013 .

Alte acte legislative:

• Ordinul nr. 877 din 09.07.2013 privind aprobarea Procedurii de înregistrare fiscală a contribuabililor nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente, precum și a modelului și conținutului formularului 013 „Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru contribuabilii nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente” , publicat in Monitorul Oficial nr. 439 din 18.07.2013.

• Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 878/2013 pentru modificarea şi completarea OPANAF nr. 1.950/2012 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor şi taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, publicat în Monitorul Oficial nr. 432 din 16 iulie 2013

• Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 821/2013 şi al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice nr. 2.247/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea procedurilor privind raportarea situaţiilor de criză financiară a unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea procedurilor privind raportarea situaţiilor de insolvenţă a unităţilor administrativ-teritoriale, publicat în Monitorul Oficial nr. 410 din 8 iulie 2013

• Ordinul comun al ministrului finanţelor publice nr. 608/13.05.2013, al ministrului afacerilor interne nr. 76/30.05.2013 şi al ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 1595/26.06.2013, privind constituirea Evidenţei autovehiculelor înmatriculate sau transcrise care intră sub incidenţa timbrului de mediu pentru autovehicule, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 406 din 05.07.2013

• Hotararea nr. 453 din 10.07.2013 pentru modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investițiile realizate de întreprinderile mici și mijlocii , publicata in Monitorul Oficial nr. 424/12.07.2013.

• Ordonanta nr. 11 din 09.07.2013 privind completarea art. 9 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri a fost publicata in Monitorul Oficial nr.415/09.07.2013.

Declaratii actualizate in iulie 2013

• Declaratia 100 – privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, conform OPANAF 878/2013 pentru an 2013 – actualizata în 09.07.2013

• Declaratia 710 – declaraţie rectificativă, conform OPANAF 878/2013 pentru anul 2013 – actualizata în data de 09.07.2013

August

• Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1436/2013 şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 852/2013 privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru pâine şi specialităţi de panificaţie, publicat în Monitorul Oficial din 28 august 2013

• Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2224/2013 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (311) „Declaraţie privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) – e) sau g) din Codul fiscal”, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 549 din 29 august 2013

• Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2223/2013 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (307) “Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea/corecţia ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată”, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 548 din 29 august 2013

• Ordinele ANAF privind modificarea continutului unor documente utilizate la inspectia fiscala:

-nr. 1022/2013 privind aprobarea modelului şi conţinutului unor documente întocmite în activitatea de inspecţie fiscală pentru persoane fizice care desfăşoară activităţi independente în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, publicat în Monitorul Oficial nr. 505 din 9 august 2013

-nr. 1023/2013 pentru modificarea OPANAF nr. 1415/2009 privind aprobarea modelului şi conţinutului unor documente şi formulare utilizate în activitatea de inspecţie fiscală la persoane fizice, publicat în Monitorul Oficial nr. 504 din 9 august 2013

-nr. 1024/2013 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularului “Decizie privind nemodificarea bazei de impunere ca urmare a inspecţiei fiscale”, publicat în Monitorul Oficial nr. 501 din 8 august 2013

-nr. 1021/2013 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularului “Decizie de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare de plată stabilite de inspecţia fiscală pentru persoane juridice”, publicat în Monitorul Oficial nr. 501 din 8 august 2013

• Ordonanţa Guvernului nr. 16 din 30 iulie 2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial nr. 490 din 2 august 2013

• Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 938 /2013 pentru aprobarea formularului 630 “Decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate” publicat în Monitorul Oficial nr. 485 din 2 august 2013

Septembrie

• de la 1 septembrie 2013 TVA se reduce de la 24% la 9% la:

– toate sortimentele de pâine, precum şi următoarele specialităţi de panificaţie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri -codul CAEN/CPSA 1071;

– făină albă de grâu, făină semialbă de grâu, făină neagră de grâu şi făină de secară- codul CAEN/CPSA 1061;

– triticum spelta, grâu comun şi meslin, care se încadrează la codul NC 1001 99 00 şi secară- codul NC 1002 90 00.

• Se aplică taxarea inversă şi pentru :

– livrarea de energie electrică către un comerciant persoană impozabilă.

– transferul de certificate verzi.

• Se vor supune accizelor:

– bijuteriile din aur şi/sau platină cu codul NC 7113 19 00, cu excepţia verighetelor

– confecţii de blănuri naturale, cu codurile NC: 4303 10 10 şi 4303 10 90.

– iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, cu codurile NC: 8903 91, 8903 92 şi 8903 99, cu excepţia celor destinate utilizării în sportul de performanţă.

– autoturisme şi autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar noi sau rulate, cu codurile NC: 8703 23, 8703 24 şi 8703 33, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cm cubi.

– arme de vânătoare şi arme de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv, cu codurile NC: 9302 00 00, 9303, 9304 00 00.

– cartuşe cu glonţ şi alte tipuri de muniţie pentru armele de vânătoare şi armele de uz personal, cu codurile NC: 9306 21, 9306 29, 9306 30.

• Se va majora acciza la alcoolul etilic de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur.

Alte noutati relevante pentru luna septembrie 2013

• actualizarea conditiilor prin care se acorda programatorilor scutirea de impozit

Baza legala este Ordinul nr. 539/225/1479/2013 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 575 din 10.09.2013.

precizarea elementelor de patrimoniu si de venit pe care persoana fizica trebuie sa le declare in caz de verificare

Baza legala: Ordinul nr. 1504/2013 privind stabilirea modelului declaraţiei de patrimoniu şi de venituri, precum şi a elementelor de patrimoniu şi de venituri ce trebuie declarate de persoana fizică supusă verificării situaţiei fiscale personale, publicat in M.Of. nr.578 din 11.09.2013

bonurile sub 100 euro nu mai trebuie declarate in declaratia 394

Baza legala :Ordinul nr. 2986/2013 pentru modificarea pct. 1 din anexa nr. 2 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.596/2011 privind declararea livrărilor/prestărilor şi achiziţiilor efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA, publicat in Monitorul Oficial nr. 582 din 13/09/2013

din 2014 veniturile din chirii vor fi supuse contributiei de asigurari de sanatate

Baza legala : Ordonanţa de urgenţă nr. 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru îndeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internaţionale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

• declaratia 112 a fost actualizata in 19.09.2013

Octombrie

• Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 658 din 25.10.2013.

• Ordinul nr. 2209/2013 privind stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2013 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 657/25.10.2013.

• Ordinul nr. 1.711/2013 privind modificarea şi completarea Instrucţiunilor de completare a numărului de evidenţă a plăţii, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.870/2004.

• Ordonanta de urgenţă nr. 92/2013 privind Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii a fost publicata in M.Of. nr. 631 din 11.10.2013.

• Pentru produsele supuse accizelor la nivel european, cursul de schimb valutar leu/euro utilizat la calculul accizelor pentru anul 2014 este de 4,4485 lei/euro, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr.C 286/1 din 2 octombrie 2013.

• Legea nr. 262/2013 pentru completarea art. 286 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 621 din 7 octombrie 2013.

• Hotărârea nr. 38/2013 pentru aprobarea noilor modele de certificat de membru al Camerei Auditorilor Financiari din România, persoană fizică, şi autorizaţie de membru al Camerei Auditorilor Financiari din România, persoană juridică, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 613/02.10.2013.

• Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3136/2013 pentru modificarea şi completarea OPANAF nr. 1.950/2012 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor şi taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 609 din 1 octombrie 2013

Noiembrie

• Publicarea ordonantei 102/2013 cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2014 care aduce modificari privind:

Impozitarea constructiilor 

Impozitarea microintreprinderilor

Impozitul pe profit

Modificari in ce priveste organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili

Ordinul nr. 3581/2013 privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili a fost publicat in Monitorul Oficial nr.728/26.11.2013

• Modificari in ce priveste organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii

Ordinul nr. 3582/2013 privind organizarea activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 728 din 26.11.2013

• Modificarea reglementarilor contabile cu aplicabilitate tot de la 1 ianuarie 2014.

• Modificarea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2014

Hotărârea nr. 871/2013 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 703 din 15.11.2013.

• Au fost publicate normele metodologice cu privire la ucenicia la locul de munca

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă din 06.11.2013 au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 705 din 18.11.2013 – click aici

Incepand cu februarie 2014, tichetele de masă vor putea fi emise atat pe card cat si pe hârtie.

Legea nr. 291/2013 pentru modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă a fost publicata in Monitorul Oficial nr.701/15.11.2013

• Ordinul nr. 3581/2013 privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili a fost publicat in Monitorul Oficial nr.728/26.11.2013.

Prevederi:

Începând cu data de 1 ianuarie 2014, au calitatea de mari contribuabili primele 2.500 de persoane juridice române, inclusiv entităţile rezultate în urma fuziunii cu alţi contribuabili şi sucursalele contribuabililor persoane juridice străine care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, selectate descrescător potrivit criteriilor de selecţie prevăzute mai jos:

A. Criteriul de bază, denumit şi criteriul valoric agregat, este rezultatul agregării a 2 indicatori, selectaţi din punct de vedere economic şi bugetar în următoarele proporţii:

– volumul obligaţiilor fiscale datorate, declarate de către contribuabili – 50%;

– cifra de afaceri raportată în situaţiile financiare încheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui în care se efectuează actualizarea – 50%.

B. Criteriul specific de activitate desfăşurată:

– Banca Naţională a României;

– societăţile bancare;

– societăţile de asigurări;

– societăţile de investiţii financiare.

C. Criteriul investiţional

Prin derogare de la prevederile lit. A se înregistrează ca mari contribuabili contribuabilii nou-înfiinţaţi care, la data înfiinţării, se angajează prin declaraţie pe propria răspundere să realizeze investiţii a căror valoare în lei să fie echivalentul a minimum 10 milioane euro.

Lista marilor contribuabili se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi se publică pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice – portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Acest ordin se intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2014.

Decembrie

• Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3763/2013 pentru modificarea Ordinului preşedintelui ANAF nr. 892/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 208 “Declaraţie informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal” şi 209 “Declaraţie privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal” a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 799 din 18.12.2013.

• Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2007/2013 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind utilizarea şi completarea ordinului de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), aprobate prin OMFP nr. 246/2005a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 789 din 16.12.2013.

• Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2005/2013 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind completarea formularului “Cerere pentru deschiderea de credite bugetare”, aprobat prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 1.801/1995, publicat în Monitorul Oficial nr. 801 din 18.12.2013, afişat în data de 19.12.2013

• Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3749/2013 pentru aprobarea listei marilor contribuabili şi a listei contribuabililor mijlocii.

 

 

 

 

Articole similare

Comentariul tau aici