Stabilirea din oficiu a contributiei la pensie si sanatate la persoanele fizice-actualizari

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

ANAF a publicat pe data de 2 iulie 2024 un proiect legislativ pentru modificarea și completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.

Începând cu anul fiscal 2023, prin Ordonanţa Guvernului nr.16/2022 au fost aduse modificări dispozițiilor privind stabilirea obligațiilor fiscale anuale reprezentând contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice.
Astfel, au fost modificate plafoanele anuale în funcție de care se face încadrarea persoanelor fizice ca plătitori de contribuții sociale obligatorii, respectiv în funcție de care se calculează contribuțiile sociale datorate. Pentru anul fiscal 2023, plafoanele utilizate la stabilirea contribuției de asigurări sociale sunt de 12, respectiv 24 salarii minime brute pe ţară, iar pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate sunt de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară, după caz, în funcție de nivelul veniturilor realizate.
Prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare, cu modificările și completările ulterioare, a fost reglementată stabilirea din oficiu a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice care nu și-au îndeplinit obligațiile declarative, începând cu anul fiscal 2018.
Prin urmare a este necesara revizuirea legislatiei, în sensul actualizării dispozițiilor privind stabilirea din oficiu a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice pentru anul fiscal 2023.

Citeste si: Amenzi e-Factura incepand cu 1 iulie 2024

Articole similare

Comentariul tau aici