Sucurile cu zahar ar putea fi supuse accizelor din 2019

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Proiect MFP din 06.08.2019:

În ceea ce priveşte alimentele cu adaos mare de zaharuri, produsele incriminate a avea un impact mai mare asupra sănătăţii sunt produsele lichide, precum băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr, deoarece consumatorul nu are imaginea concretă a cantităţii de calorii ingerate, spre deosebire de produsele zaharoase solide asupra cărora percepţia calorică este bine cunoscută. În plus, caloriile lichide nu au proprietăți puternice de saţietate şi nu suprimă foamea, astfel că ele sunt consumate în cantităţi mult mai mari, aportul caloric fiind în ansamblu mai mare, cu impact important asupra sănătăţii consumatorilor.

În acest sens, se impune adoptarea unor măsuri în vederea combaterii consumului de băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri libere, prin introducerea acestora în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate.

Ce sunt băuturile răcoritoare cu un conținut ridicat de zaharuri libere ?

Băuturile răcoritoare cu un conținut ridicat de zaharuri libere reprezintă orice băuturi răcoritoare cu un conținut de zaharuri libere de cel puțin 5 grame per 100 mililitri produs. Sunt incluse:


a) băuturile care se pot consuma direct, încadrate la codul NC 2202;
b) produsele lichide destinate a fi consumate ca băuturi după o diluare simplă în apă, încadrate la codurile NC 2101, 2106 și 3302 10;
c) băuturile răcoritoare naturale care au zaharuri libere adăugate care împreună cu zaharurile intrinseci depășesc limita de 5 grame per 100 mililitri produs, încadrate la codul NC 2009.

Explicatii ale termenilor:


a) prin zaharuri libere se înțelege toate monozaharidele și dizaharidele prezente în băuturi, cu excepția poliolilor;
b) prin zaharuri adăugate se înțelege glucoza, fructoza, zaharoza, hidrolizatele de amidon, respectiv sirop de glucoză, sirop cu înalt conținut de fructoză și alte preparate cu zahăr folosite ca atare sau adăugate în cursul preparării băuturilor. Nu se includ zaharurile prezente în mod natural în sucurile de fructe neîndulcite sau în miere.


Exceptii

Sunt exceptate de la plata accizelor nearmonizate:
a) băuturile răcoritoare naturale fără adaos de zaharuri, chiar dacă zaharurile intrinseci conținute de acestea depășesc limita de 5 grame per 100 mililitri produs;
b) amestecurile de băuturi nealcoolice cu sau fără adaos de zaharuri produse pe loc în cadrul unităților de alimentație publică.

Nivelul accizei:

Daca masura se aproba, nivelul accizei ar putea fi :

Băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri libere
Băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri libere al căror conținut de zaharuri este între 5-8 g zaharuri/100 ml produs 0,8 lei/litru
Băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri libere al căror conținut de zaharuri este peste 8 g zaharuri/100 ml produs 1 leu/litru

Articole similare

Comentariul tau aici