Top 10 lucruri despre pensia de urmas

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Regasiti mai jos cateva aspecte punctuale privind pensia de urmas, dupa cum urmeaza:

  1. Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
  2. Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
  3. Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie si îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.
  4. In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
  5. Cuantumul pensiei = (punctajul mediu anual realizat de asigurat) x (valoarea unui punct de pensie).
  6. Punctajul mediu anual realizat de asigurat = (numarul de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului) / (numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare).
  7. Numarul de puncte realizat in fiecare luna se insumeaza, iar prin impartirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului in anul respectiv.
  8. Punctajul lunar = (castigul salarial brut care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale )/ (castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica).
  9. Valoarea puntului de pensie in 2016 este de 871.7 lei in crestere fata de 2015 cand era de 830.2 lei.
  10. Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

Articole similare