Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Regasiti mai jos cateva aspecte punctuale privind pensia de urmas, dupa cum urmeaza:
- Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
- Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
- Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie si îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.
- In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
- Cuantumul pensiei = (punctajul mediu anual realizat de asigurat) x (valoarea unui punct de pensie).
- Punctajul mediu anual realizat de asigurat = (numarul de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului) / (numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare).
- Numarul de puncte realizat in fiecare luna se insumeaza, iar prin impartirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului in anul respectiv.
- Punctajul lunar = (castigul salarial brut care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale )/ (castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica).
- Valoarea puntului de pensie in 2016 este de 871.7 lei in crestere fata de 2015 cand era de 830.2 lei.
- Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.