Trecerea la neplatitor de TVA pentru a evita sistemul split TVA

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Incepand cu data de 1 ianuarie 2018, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor trebui sa aplice sistemul platii defalcate a taxei pe valoare adaugata. Acest sistem de plata a TVA-ului este destul de controversat in randul antreprenorilor deoarece punerea in aplicare a sistemului ar presupune alocarea in plus a unor resurse materiale, financiare si umane.

Cum pot sa evit aplicarea sistemului split TVA?

O societate are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA daca aceasta, in cursul anului calendaristic trecut, a inregistrat o cifra de afaceri care sa depaseasca plafonul de 220.000 lei.

In practica, exista firme care au devenit platitoare de TVA prin optiune, fara ca acestea sa fii depasit plafonul de 220.000 lei. Acestea pentru a evita aplicarea sistemului split TVA ar putea sa solicite scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, cu conditia incadrarii in plafonul de 220.000 lei.

Astfel ca, o varianta de evitare a aplicarii sistemului split TVA de la 01 ianuarie 2017, ar putea fii trecerea societatilor de la platitoare de TVA la neplatitoare de TVA.

Pentru a trece la neplatitor de TVA o entitate trebuie sa depuna la Finante declaratia 010 „Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni/Declaratia de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica” pana in data de 10 a lunii urmatoare, daca perioada fiscala este luna sau pana cel tarziu in data de 10 a lunii urmatoare trimestrului precedent, daca perioada fiscala este trimestrul.

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare