Atentie la reevaluarea cladirilor !

Reevaluarea cladirilor este o problema cu doua implicatii :

• pe de o parte , daca reevaluarea determina o majorare a valorii cladirii, atunci, implicit va creste nivelul taxei platite pe cladire.

In acelasi timp, daca nu se reevalueaza cladirea, o data la 3 ani cel putin, procentul taxei locale aplicate asupra valorii de inventar a cladirii creste semnificativ.

Conform Codului Fiscal, in cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii. Cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50% inclusiv.

Valoarea de inventar a clădirii este valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului clădirii.

În cazul unei clădiri a cărei valoare a fost recuperată integral pe calea amortizării, valoarea impozabilă se reduce cu 15%.

În cazul unei clădiri care a fost reevaluată, conform reglementărilor contabile, valoarea impozabilă a clădiri este valoarea contabilă rezultată în urma reevaluării, înregistrată ca atare în contabilitatea proprietarului – persoană juridică.

Atentie : În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată, cota impozitului pe clădiri se stabileşte de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureşti între:

a) 10% şi 20% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă;

b) 30% şi 40% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă

• pe de alta parte, daca reevaluarea determina o diminuare a valorii cladirii:

  • in cazul in care nu s-a mai facut inainte o reevaluare (deci nu exista rezerva din reevaluare) , atunci diferenta negativa reprezinta o cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
  • in cazul in care exista o rezerva din reevaluare anterior constituita, se reduce aceasta rezerva cu contravaloarea diferentei din reevaluare constatate, si doar diferenta se trece pe cheltuiala nedeductibila, in caz ca mai ramane ceva.

Conform art.21 alin(4), din Codul fiscal, nu sunt deductibile cheltuielile reprezentând valoarea deprecierilor mijloacelor fixe, în cazul în care, ca urmare a efectuării unei reevaluări, se înregistrează o descreştere a valorii acestora.

Studiu de caz :

O persoana juridica detine o cladire cu o valoare de inventar de 42 mil. lei, iar cota de impozit stabilita de consiliul local este de 1%. Durata de viata ramasa a cladirii este de 24 ani. Pentru cladiri care nu au mai fost reevaluate in ultimii 3 ani, cota este de 15%. Cladirea nu a fost reevaluata in ultimii 3 ani.

Un evaluator autorizat reevalueaza cladirea:

a) la 50 mil. lei;

b) la 37 mil. lei;

Care sunt taxele care se datoreaza daca nu se reevalueaza cladirea si daca se reevalueaza in situatiile mentionate la a) si b) ?

Rezolvare :

1. Cladirea nu se reevalueaza:

Taxa locala = 15% * 42 mil. lei = 6,3 mil lei

a) In urma reevaluarii , valoarea de inventar a cladirii devine 50 mil lei.

Taxa locala este de : 1%*50 mil. lei = 0,5 mil. lei

De asemenea creste amortizarea anuala cu (50 mil. – 42 mil.)/24 ani = 0.33 mil /an

b) Valoarea de inventar a cladirii devine 37 mil lei

Taxa locala este de 1%* 37 mil. lei =0,37 mil lei

Cheltuiala nedeductibila este de : 42 mil – 37 mil = 5 mil. lei, care antreneaza un impozit pe profit suplimentar de : 16% *5 mil lei = 0,8 mil lei.

Amortizarea lunara scade cu (42 mil.-37 mil.)/24 ani = 0,21 mil lei/an

Articole similare

Comentariul tau aici