10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre insolventa

In activitatea unui specialist in domeniul financiar se poate intampla destul de des sa intalneasca firme in dificultate pentru care se impun masuri urgente de redresare sau chiar de intrare in insolventa.

Ce trebui sa stie un contabil despre insolventa si cui trebuie sa se adrese in aceasta situatie?

Iata mai jos cateva dintre principalele elemente specifice insolventei, oferite cu sprijinul CITR, liderul pietei de insolventa din Romania.

1. Actul legislativ care reglementeaza insolventa este Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, publicata in Monitorul Oficial 466 din 25.06.2014.

2. Insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile, astfel:

a) insolventa debitorului se prezuma atunci cand acesta, dupa 60 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de creditor; prezumtia este relativa;

b) insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei.

3. Pentru a preveni insolventa, cu ajutorul specialistilor in acest domeniu se poate interveni cu masuri juridice specifice, cum sunt Concordatul preventiv sau Mandatul ad-hoc.

4. Alternativa insolventei o reprezinta restructurarea companiei înainte de a ajunge în stare de insolventa, prin masuri specifice de redresare financiara si operationala. In acest sens este foarte importanta analizarea detaliata a situatiei companiei, impreuna cu un specialist in restructurari out of court. Cu o pregatire temeinica in analiza financiara, diagnoza si planning strategic, specialistii CIT Restructuring ofera solutii de restructurare a afacerii prin infuzia de new money, analizand intai oportunitatea reala a unei astfel de masuri.

In cazul in care lipsa de cash este insa istorica si a afectat deja prea mult activitatea curenta a companiei, in cele mai multe cazuri restructurarea in afara insolventei nu mai poate fi  o solutie fezabila, caz in care compania trebuie sa apeleze de urgenta la procedura insolventei, pentru a se mai putea reorganiza judiciar.

5. Valorificarea activelor:  Gestionate cu eficienta si profesionalism, tranzactiile in insolventa ofera atat posibilitatea recuperarii eficiente a creantelor restante, cat si salvarea locurilor de munca si chiar profit economic. La CITR particularitatea acestei actiuni consta in vasta retea de contacte de investitori si potentiali cumparatori atat din Romania, cat si din strainatate, baza de date construita in cei peste 15 ani de experienta, care faciliteaza gasirea clientilor. CITR detine de asemenea si un portal de vanzari  (sales.citr.ro), care reuneste peste 5.000 de produse cu o valoare totala de aproximativ 500 de milioane de euro, grupate in trei categorii: bunuri imobile, bunuri mobile si afaceri la cheie.

6. In insolventa, optiunile companiei sunt reorganizare sau faliment. Potrivit  datelor UNPIR (Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania), la nivel national doar 5% dintre companiile insolvente reusesc sa se reorganizeze. Principala cauza depistata in acest sens o reprezinta intarzierea cu care o companie recurge la procedura insolventei: deschiderea procedurii se face foarte tardiv, cand deja nu mai exista deloc resurse financiare si comerciale si nu mai pot fi aplicate masuri sanatoase de redresare. CITR, in calitate de lider al pietei de profil, are astazi cea mai buna marja in reorganizare, fiind promotorul acestui fenomen in Romania: aproximativ 50% din portofoliul activ de peste 300 proiecte sunt societati aflate in diverse stadii de reorganizare, sau care se indreapta spre reorganizare fiind in perioada de observatie.

7. Reorganizarea. Unul din principiile insolventei este acordarea unei a doua sanse companiilor ajunse in impas, pentru o redresare eficienta si efectiva a afacerii. Aceasta se poate face fie prin intermediul procedurilor de preventie, fie prin procedura de reorganizare judiciara. Principalele 10 recomandari facute de specialistii CITR pentru a putea avea o reorganizare sanatoasa si functionala, pot fi gasite aici: Decalogul Reorganizarii .

8. Falimentul

Procedura falimentului este procedura de insolventa, concursuala, colectiva si egalitara, care se aplica debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, urmata de radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat.

9. Lichidarea voluntara este un produs disponibil in cadrul companiei, aplicabil in afara insolventei si demarat la initiativa si sub controlul asociatilor sau actionarilor companiei debitoare.

10. CITR este liderul acestui segment din Romania, dar are totodata si un rol fundamental in educarea si dezvoltarea pietei de profil la nivel international, facand parte din forumul de conducere al Insol Europe, cea mai mare organizatie internationala de profil. Au intreprins in acest sens programe de informare si educare a mediului de afaceri cu privire la procedura insolventei si la modalitatile corecte de prevenire sau de abordare a ei.

In companie lucreaza peste 120 de specialisti, 40 practicieni in insolventa si 10 echipe de lucru constituite din analisti financiari, avocati, juristi, economisti, specialisti marketing, experti contabili, specialisti vanzari si auditori. Societatea detine puncte de lucru in Bucuresti, Cluj, Brasov, Oradea, Timisoara , Satu Mare si Sibiu.

Articole similare

Comentariul tau aici