3 declaratii pe care un platitor de TVA trebuie sa le depuna

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  entitate platitoare de TVA are obligatia depunerii unor declaratii fiscale, pe parcurul anului, daca sunt indeplinite anumite conditii. 

  Declaratiile pe care trebuie sa le depuna sunt urmatoarele:

  • Declaratia 300 (decont de TVA) – aceasta declaratie se depune lunar sau trimestrial in functie de vectorul fiscal. 

  Vectorul fiscal se va modifica, din trimestru in luna, atunci cand are loc o achizitie intracomunitara de bunuri (modificarea are loc in timpul anului).

  Pentru aceasta declaratie nu se poate depune rectificativa, corectiile evidentiindu-se pe randurile de regularizari in decontul lunii urmatoare.

  Declaratia se poate depune prin serviciilor de depunere on-line a declaratiilor.

  • Declaratia 390 (declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri) – aceasta declaratie se depune in lunile in care au existat livrari/achizitii intracomunitare de bunuri sau servicii.

  Pentru aceasta declaratie se poate depune rectificativa. Declaratia se poate depune prin serviciilor de depunere on-line a declaratiilor.

  • Declaratia 394 (declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national)  – aceasta declaratie se depune lunar sau trimestrial impreuna cu declaratia 300. 

  Formularul 394 se depune obligatoriu de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care trebuie sa declare livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate pe teritoriul Romaniei catre/de la orice persoana.

  Se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare, sau cele care au inscrisa mentiunea “taxare inversa” sau “TVA la incasare”, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA. 

  In cazul in care, se constata niste erori dupa depunerea formularului 394, acestea pot fi rectificate prin depunerea unei noi declaratii 394 corect si completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.

  Declaratia se poate depune prin serviciilor de depunere on-line a declaratiilor. 

  Reamintim faptul ca declaratiile 392A si 392 B sunt suspendate pana la data de 31.12.2019.

  Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: