3 si 4 iunie zile libere oficiale

Prima si a doua zi de Rusalii , respectiv 3 si 4 iunie sunt zile libere oficiale, pe care angajatorii au obligatia de le a acorda salariatilor.

În cazul nerespectarii acestei obligatii, angajatorii pot primi amenzi cuprinse 5.000 si 10.000 lei.

Iata prevederile Codului muncii cu privire la sarbatorile legale:

ART. 134

(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

– 1 şi 2 ianuarie;

– prima şi a doua zi de Paşti;

– 1 mai;

– prima şi a doua zi de Rusalii;

– Adormirea Maicii Domnului;

– 1 decembrie;

– prima şi a doua zi de Crăciun;

– 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

ART. 135

Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

ART. 136

Prevederile art. 134 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

ART. 137

(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 135, precum si la locurile de munca prevazute la art. 136 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

ART. 138

Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.

Articole similare

Comentariul tau aici