5 strategii de cash flow

1.Stabileste un pret corect pentru produsele tale

Acesta trebuie sa tina cont de :

• Tipul de client caruia se adreseaza produsele;

• Cantitatea disponibila spre vanzare;

• Modul de distributie;

• Modul de promovare;

• Preturile competitorilor

2. Redu costurile directe de productie si cheltuielile indirecte

In felul acesta, iti vei spori marja (calculata ca diferenta intre venitul din vanzari si costul produselor vandute ). O marja crescuta are impact pozitiv asupra profitului dar si asupra numerarului.

Ca sa reduci costurile de productie trebuie sa incerci sa negociezi preturile cu furnizorii de materii prime. In general, costurile cu materiile prime sunt principalul cost in costul total al productiei, prin urmare, orice diminuare a pretului de achizitie al materiilor prime se va reflecta puternic in costul total de productie.

Pentru urmarirea cheltuielilor indirecte de productie un instrument util este bugetul. Prin permanenta comparatie intre cheltuielile bugetate si cele realizate, se pot trage concluzii utile cu privire la evolutia cheltuielilor si se pot lua masuri de evitare a deviatiilor. De asemenea, se pot stabili indicatori de masurare a performantei sau targeturi pentru angajati in ce priveste implementarea reducerii costurilor.

3. Controlul incasarilor

Un sistem bun de management a creditului acordat clientilor este de importanta colosala intr-o afacere. Cum poti sa te asiguri ca iti vei creste sansele de incasare a facturilor ?

• Verifica prealabil istoricul clientului si situatia lui financiara;

• Acorda discounturi pentru plata in avans;

• Verifica periodic situatia facturilor neicasate si pentru cele care scadenta depasita contacteaza partenerii de afaceri in vederea platii;

4. Controlul stocurilor

Regula de baza : nu tine stocuri mai mari decat ai nevoie. Stocurile in depozit inseamna bani imobilizati. Nu intamplator multinationalele lucreaza pe baza unei filozofii de tip Stoc 0. Ele produc doar atat cat au comenzi, si cumpara materii prime doar cat sa poata produce bunurile destinate onorarii comenzilor.

Stocurile peste limita iti vor ocupa spatiul de depozitare si vor antrena costuri suplimentare pentru pastrare.

Nivelul optim se poate atinge pe baza experientei acumulate in domeniu, prin incercari si evident erori. Se pot seta niveluri maxime si minime pentru fiecare tip de produs, si doar atunci cand se depasesc limitele se trece la stoparea achzitiilor / achizitionarea de stocuri suplimentare.

Un sistem 0 stocuri, presupune o relatie foarte buna cu furnizorii de materii prime care trebuie sa fie suficient de prompti in onorarea comenzilor tale. Daca negociezi excesiv preturile cu ei s-ar putea sa nu fie dispusi sa prioritizeze onorarea comenzilor tale.

5. Controlul platilor catre furnizori

Ideal ar fi sa negociezi termene cat mai intinse pentru plata facturilor de la furnizori, sau cel putin durata de plata a furnizorilor sa depaseasca durata de incasare a facturilor pentru a nu avea probleme de cash flow.

Cum ar fi daca ai incasa facturile la 30 de zile, insa tu ar trebui sa iti platesti furnizorii la 15 zile ?

De asemenea, ar fi util sa dispui de un sistem de urmarire a intrarilor, de verificare a facturilor si de corelare a lor cu contractele pentru evita eventualele erori /fraude.

Articole similare

Comentariul tau aici