Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
1.Scutit vs. neimpozabil
Din perspectiva TVA, exista anumite operatiuni care nu sunt purtatoare de TVA : cele scutite si cele neimpozabile.
Astfel, din perspectiva TVA avem operatiuni :
- impozabile: pentru care se aplica cotele de TVA valabile in momentul respectiv (19%, 9%,5%), sau cota 0- adica sunt scutite. Prin urmare, operatiunile scutite sunt operatiuni impozabile insa lor li se aplica cota 0 de TVA, datorita unor reglementari fiscale care vizeaza incurajarea anumitor activitati economice.
- neimpozabile- acestea nu fac obiectul taxarii.
In SmartBill conta, atunci cand se inregistreaza o factura, se permite alegerea dintre cotele de taxa, sau marcarea operartiunii drept scutita sau neimpozabila, asa cum se poate observa mai jos.

2.Import vs. achizitie intracomunitara
Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca și un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
Importul de bunuri reprezinta:
a) intrarea pe teritoriul Uniunii Europene de bunuri care nu se afla in libera circulatie;
b) pe langa operatiunile prevazute la lit. a), intrarea in Uniunea Europeana a bunurilor care se afla in libera circulatie, provenite dintr-un teritoriu tert, care face parte din teritoriul vamal al Uniunii Europene.
In SmartBill Conta, la inregistrarea unei facturi externe de achizitie, se va selecta tipul de achizitie: intracomunitara, non-transfer sau import.

3.Cod normal de TVA vs. cod special
Codul normal de TVA este codul pe care il au persoanele inregistrate in scop de TVA in Romania, conform art. 316. Se poate solicita prin optiunea, sau se obtine obligatoriu la depasirea plafonului de 300.000 lei pe an.
Codul special de TVA este un cod obtinut de persoane neplatitoare de TVA dar care deruleaza anumite tranzactii intracomunitare. Acest cod se utilizeaza doar pentru tranzactiile intracomunitare respectiva.
In SmartBill, in etapa de configurare, se poate introduce pe langa CUI si codul special daca este cazul. Validitatea acestuia este verificata automat de catre SmartBill.

Acesta va fi util pentru tranzactiile intracomunitare. Astfel, la tranzactiile intracomunitare se va putea alege CIF-ul emitentului, selectandu-se unul din cele doua disponibile.

4.Platitor de TVA normal vs. platitor de TVA la incasare
Platitorii de TVA pot fi in regim normal sau in regim de TVA la incasare.
Foarte simplu spus, in regim normal, deduci si colectezi TVA-ul la data emiterii facturii, chiar daca nu ai platit/incasat banii de la furnizori/clienti.
In regim TVA la incasare, deduci si colectezi TVA-ul de pe facturi, doar in momentul in care le platesti/incasezi.
In SmartBill, atunci cand setezi datele firmei de pe care vrei sa emiti factura, aplicatia va prelua automat pe baza de CIF si setarile privind tipul de platitor – cu TVA la incasare sau nu, si in functie de setarea efectuata, aplicatia va stabili modul de lucru conform cu tipul de incadrare (ex. deducerea TVA numai dupa plata facturii).

5.Regimul UE vs. regimul non-UE
Regimul UE este un regim optional prin care se poate declara si plati TVA datorata in alte state membre intr-un singur stat membru, pentru prestarile de servicii si vanzarile intracomunitare la distanta.
Regimul non-UE este un regim optional prin care persoanele nestabilite in UE pot plati TVA datorata in toate statele membre UE intr-un singur stat prin ghiseul unic OSS.
6.Decont de taxa vs. decont special de taxa
Decontul de taxa reprezinta decontul care se intocmește pentru codul normal de TVA si este reflectat de formularul 300.
Decontul special de taxa reprezinta decontul care se intocmește și se depune pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii si poarta denumirea de formularul 301.
7.Taxa deductibila vs. taxa dedusa
Taxa deductibila reprezinta suma totala a taxei datorate sau achitate de catre o persoana impozabila pentru achizitiile efectuate sau care urmeaza a fi efectuate.
Taxa dedusa reprezinta taxa deductibila care a fost efectiv dedusa.
De exemplu, in cazul autoturismelor, cu deductibilitate 50%, taxa deductibila este TVA-ul reflectat pe bonul de combustibil, in timp ce taxa dedusa este doar 50% din aceasta suma.
Aplicatia de contabilitate de la SmartBill automatizeaza inregistrarile care se fac pentru acest tip de taxa – respectiv se alege la TVA 50% deductibil, dupa care aplicatia face automat notele contabile si inregistrarea corespunzatoare in D300.

Decontul de TVA-fORMULAR 300! Nu 301!
Da, asa este, e vorba de D300.