Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Potrivit art. 291 alin. (2) “cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii și/sau livrări de bunuri:
-livrarea de proteze și accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislației specifice, cu excepția protezelor dentare scutite de taxă conform art. 292 alin. (1) lit. b);
-livrarea de produse ortopedice;
-livrarea de medicamente de uz uman și veterinar;
-livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, cu excepția celor prevăzute la alin. (3) lit. k). Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri;
-livrarea apei pentru irigații în agricultură;
-livrarea de îngrășăminte și de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
-serviciile de alimentare cu apă și de canalizare.”
Pe de alta parte, “În aplicarea art. 291 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, prin servicii de restaurant şi de catering se înţelege serviciile prevăzute la pct. 18. Orice combinaţie de băuturi alcoolice şi nealcoolice, indiferent de concentraţia alcoolică, este considerată băutură alcoolică. Pentru băuturile alcoolice servite la restaurant sau oferite în cazul serviciilor de catering se aplică cota standard de TVA, dar nu se consideră că are loc o livrare separată de bunuri, oferirea de băuturi alcoolice făcând parte din serviciile de restaurant sau de catering.
Exemplu: Un restaurant care vinde şi mâncare pentru a fi servită în afara locaţiei restaurantului nu realizează o prestare de servicii de restaurant, ci o livrare de bunuri, pentru care aplică cota redusă de TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele în care sunt servite alimentele sau băuturile nealcoolice, chiar dacă contravaloarea acestora ar fi evidenţiată separat pe bonul fiscal. În acest caz se consideră că livrarea alimentelor este livrarea principală care atrage aceeaşi cotă de TVA livrării caserolei sau a paharului, acestea fiind livrări accesorii, nu un scop în sine pentru client.”
Apare frecvent intrebarea: Daca dorim sa evidentiem separat pe bonul fiscal pungile de tip maieu – ce cota de TVA aplicam (9% sau 19%) pentru aceste ambalaje (pungi de tip maieu) in care vom pune caserolele cu mancare atunci cand livram comanda la domiciliul clientului?
Raspuns telefonic ANAF:
“Daca se doreste evidentierea separata pe bonul fiscal a pungilor de tip maieu in care sunt puse caserolele cu mancare, acestea vor avea o cota de 19%. Cota de 9% se va aplica strict ambalajelor de tipul: caserole, boluri, pahare, tacamuri, etc – unde mancarea intra in contact direct cu ambalajul.”
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-