Institutul Naţional de Statistică a publicat cateva date statistice legate de valoarea producţiei vegetale, animale şi de servicii agricole pentru anul 2011 şi a fost întocmită pe baza cercetărilor statistice anuale în domeniul agriculturii.
Astfel, in anul 2011, producţia ramurii agricole a crescut cu 8,9% comparativ cu anul precedent.
Producţia vegetală a crescut cu 12,9% şi producţia animală cu 0,8%, în timp ce producţia de servicii agricole a scăzut cu 4,6%.
Nu s-au produs modificări semnificative în structura producţiei. Predominantă se menţine producţia vegetală (70,8%), urmată de producţia animală (28,5%) şi producţia de servicii (0,7%).
Structura valorică a producţiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, este diferită în cei doi ani. Astfel, în anul 2011 comparativ cu anul 2010, ponderea culturilor de cereale şi de cartofi a crescut cu 11,6 puncte procentuale, respectiv cu 2,2 puncte procentuale, în timp ce ponderea culturilor de plante de nutreţ a scăzut cu 7,8 puncte procentuale, iar a culturilor de legume şi pepeni cu 4,9 puncte procentuale.
Se pare ca pentru anul 2012 aceasta crestere nu se va putea mentine datorita secetei care a afectat aproape intreaga tara.
Conform unui comunicat publicat pe site-ul guvernului, ministrul agriculturii, Daniel Contantin, intrebat fiind asupra situatiei din agriculutura a precizat :
„ Suntem în plină campanie de recoltat în momentul de faţă. Şi aşa cum am discutat cu producătorii, cu asociaţiile din domeniu, nu cred că este bine să facem evaluări preliminare vizavi de producţia care va fi înregistrată, pentru a nu influenţa în vreun fel preţul culturilor din această perioadă.
Este adevărat că din cauza secetei din toamna anului 2011 cultura de grâu poate că nu va fi la acelaşi nivel ca în anul 2011. Avem câteva date preliminare pe care, repet, nu vreau să le comentez în mod public, care arată că într-adevăr producţia este mai mică, dar nu într-un mod atât de alarmant care să ne pună în situaţia, aşa cum spuneau anumite asociaţii, să decretăm stare de necesitate.
Necesarul de consum de pe piaţa internă va fi asigurat fără niciun fel de problemă. Există, în acelaşi timp, în această perioadă, traversăm o perioadă de secetă destul de profundă care riscă să afecteze culturile de primăvară, mă refer la porumb şi floarea soarelui, în special. Dacă nu va ploua în perioada următoare riscăm să avem pierderi destul de mari la aceste culturi.
Ministerul Agriculturii a venit cu două măsuri pentru a ajuta producătorii agricoli, pe de o parte prin acel tarif la care au acces fermierii de săptămâna trecută la apa pentru irigaţii, la energie cu alte cuvinte. Energia reprezintă 80% din costul apei pentru irigaţii, acest lucru diminuând preţul pe care-l plătesc fermierii cu 20%.
Pe de altă parte, odată finalizată campania de recoltat avem în vedere un act normativ care să compenseze eventualele pierderi de venituri ale fermierilor. Pierderea se calculează ca fiind diferenţa între venitul înregistrat în media ultimilor trei ani şi venitul înregistrat în acest an. Cei care sunt asiguraţi pot fi recompensaţi, pot fi compensaţi de aceste pierderi cu 80% din această diferenţă, cei care nu au asigurări, cu 40% din această diferenţă.”