Cum influentam oamenii? Principiile persuasiunii si influentarii (continuare)

Continuam asadar prezentarea celor sase principia ale influetarii ale lui Robert Cialdini (primul episod poate fi accesat AICI):

3) Dovada sociala. Conform acestui principiu, oamenii vor avea tendinta sa faca ceea ce fac si ceilalti oameni si aceasta endinta va fi cu atat mai puternica cu cat numarul de oameni care fac déjà un anumit lucru este mai mare. Principiul dovezii sociale este foarte important cand incercati sa convingeti pe cineva sa urmeze o anumita actiune (cu totii suntem familiari cu intrebarea – ‘cine mai vine?’ atunci cand sunam un prieten sa-l chemam la film).

Cateva aplicatii ale acestui principiu:

– rasetele si aplauzele din studioul de televiziune au la baza exact acest principiu si incearca sa ne sugestioneze ca gluma a fos una reusita sau emisiunea de succes

– afirmatia ‘daca liniile telefonului sunt ocupate incercati de mai multe ori’ pe care o vedem in timpul emisiunilor de teleshopping are deasemenea la baza acelasi principiu si ne sugereaza ca un numar mare de persoane déjà comanda produsul

– un experiment sociologic al lui Cialdini a aratat ca daca asezam intr-o piata aglomerata un numar mare de oameni (aproximativ 10) care se vor uita in sus, pana la 50% din trecatori se vor uita spre cer cand vor trece pe langa cei care déjà se uita

4) Principiul autoritatii, ne arata ca simtim cu totii un sentiment de obedienta si supunere in fata autoritatiilor. Din acest motiv, un numar mare soferi incetinesc automat (in urma unui gest reflex atunci cand vad politisti pe strada). Deasemenea, principiul autoritatii este responsabil si pentru reclamele in care vedem doctori cunoscuti sau diverse autoritati medicale (ex. Colegiul Medicilor) care ne recomanda anumite produse de igiena sau medicamente.

 

Va urma… (weekendul urmator contzilla.ro va prezenta ultimele doua principii ale persuasiunii, impreuna cu exemple pentru aplicarea lor)

Articole similare

2 Thoughts to “Cum influentam oamenii? Principiile persuasiunii si influentarii (continuare)”

  1. dana

    Hello, sa-l trezeasca cineva pe d-nul Ponta !
    Tocmai a incalcat cota de 16%, grav , cu cei 3% pe C.A. Se contrazice cand sustine ca a pastrat-o !

  2. dana

    Domnilor, apropos de persuasiune, sau de manipulare, uite cum vrea sa ne convinga si guv. Ponta ca sunt niste hoti cei care traiesc la limita de subzistenta. Continua politica lui Boc de exterminare a micilor afaceri, in care nu reusesc sa-si faca nici un salar minim protagonistii acestora , din cauza marilor asteptari de profit ale guvernului . Si romanul inghite din nou galusca, ca s-a obisniut. Diferenta intre salariul minim si somaj sau ajutorul social este foarte mica, deci feriti-va domnilor de cei care nu mai au ce pierde !

Comentariul tau aici