Reorganizarea ANAF

 

Hotararea nr. 520 din 24.07.2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 473/30.07.2013.

• Agenția Națională de Administrare Fiscală se organizează și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, instituție în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, finanțată din bugetul de stat.

• Sediul central al Agenției este în municipiul București, str. Apolodor nr. 17, sectorul 5

• Agenția întreține propriul site web prin care asigură prezența pe internet, la adresa „www.anaf.ro”. Pentru domeniul vamal, prezența pe internet se asigură la adresa „www.customs.ro”.

• Agenția asigură administrarea impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor venituri bugetare date prin lege în competența sa, aplicarea politicii și reglementărilor în domeniul vamal și exercitarea atribuțiilor de autoritate vamală, precum și controlul operativ și inopinat privind prevenirea, descoperirea și combaterea oricăror acte și fapte care au ca efect evaziunea fiscală și frauda fiscală și vamală, precum a altor fapte date prin lege în competența sa.

• Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se înființează în subordinea Agenției direcțiile generale regionale ale finanțelor publice.

Orașele în care au sediul direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, aria de competență a acestora, precum și lista direcțiilor generale ale finanțelor publice județene și a municipiului București care se reorganizează ca direcții generale regionale ale finanțelor publice sunt prevăzute mai jos:

 2

  • În cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice funcționează, ca structuri fără personalitate juridică:

a) direcții regionale vamale;

b) administrații județene ale finanțelor publice;

c) servicii fiscale municipale și orășenești, precum și birouri fiscale comunale;

d) birouri vamale de interior și de frontieră

 • În cadrul Agenției se organizează și funcționează Direcția generală antifraudă fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuții de prevenire, descoperire și combatere a actelor și faptelor de evaziune fiscală și fraudă fiscală și vamală

Inspectorii antifraudă, cu excepția celor din cadrul Direcției de combatere a fraudelor, execută:

a) operațiuni de control curent: se execută operativ și inopinat, pe baza legitimației de control, a insignei și a ordinului de serviciu permanent

b) operațiuni de control tematic: se execută de către inspectorii antifraudă în baza legitimației de control, a insignei și a ordinului de control tematic prin care se stabilesc obiectivele de verificat, entitățile supuse controlului, perioada asupra căreia se efectuează verificarea, durata și momentul declanșării controlului

La orice acțiune participă minimum 2 inspectori antifraudă.

 • La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 126 din 2 martie 2009, cu modificările și completările ulterioare, precum și Hotărârea Guvernului nr. 110/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale a Vămilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 127 din 2 martie 2009, cu modificările și completările ulterioare.

 • Prezenta hotărâre intră în vigoare în data de întâi a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial al României –respectiv de la 1 august 2013.

 

 

Articole similare

Comentariul tau aici