Top 5 modalitati prin care bancile ne iau banii direct din buzunar

O analiza cat de cat atenta asupra comisioanelor si taxelor percepute de majoritatea bancilor din Romania ne arata ca acestea s-au obisnuit sa incaseze comisioane pentru absolut orice tip de operatiune pe care o clientii o efectueaza si creativitatea lor a mers atat de departe incat percep comisioane sau taxe inclusiv pentru operatiuni care pentru institutia bancara nu implica niciun cost. Pur si simplu bancile abuzeaza de o relatie de forta fata de clientul care de multe ori este un client captiv.

Topul comisioanelor prin care bancile ne iau banii direct din buzunar (sau cont):

1) Comisionul de administrare cont – variaza intre 5 si 10 lei pe luna la majoritatea bancilor mari si sunt luati indiferent daca clientul a avut sau operatiuni pe cont in luna respectiva. Din punctul meu de vedere un comision pe contul curent este  similar unei taxe pe care restaurantul ar percepe-o pentru fiecare ora pe care o petrecem la masa, doar pentru ca am indraznit sa ii calcam pragul.

2) Comisionul de incasare bani (prin ordin de plata) – vrem, nu vrem, daca incasam chiar si zece lei in cont, platim un comision mediu de 3 lei pentru fiecare incasare.

3) Taxa de conversie valutara pentru tranzactiile cu cardul in moneda straina – pe langa faptul ca banca are profit din faptul ca ne vinde valuta mai scump decat o cumpara, in unele cazuri mai sunt percepute si comisioane de conversie valutara de pana la 2% din valoare tranzactiei in moneda straina.

4) Comisionul incasarea facturilor de utilitati platite in numerar la casierie – perceput de unele banci suplimentar fata de comisionul pe care il incaseaza de la furnizorul de utilitati (comisionul ajunge pana la 8 lei)

5) Comisionul pentru depunere numerar in cont – suplimentar fata de comisionul de retragere numarar din cont. In cazul unor banci comisionul ajunge pana la 0,5% din suma depusa si usureaza din start clientii o parte din sumele depuse in cont.

Articole similare

Comentariul tau aici