Costurile pastrarii stocurilor in depozit

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Una din tendintele ultimelor decenii in ce priveste managementul stocurilor este limitarea cat mai mult posibil a stocurilor aflate in depozit- prin comandarea doar a unei cantitati de materii prime care sa raspunda necesarului curent si pe de alta parte productia doar de produse finite care sa satisfaca comenzile curente.

Companiile din domeniul productiei au o mare parte a capitalului de lucru investit in stocuri. Stocurile aflate in depozit atrag o serie de costuri , uneori deloc de neglijat:

• Costuri asociate cladirii unde sunt depozitate : acestea pot fi reprezentate de amortizare in cazul unei cladiri proprii sau de chirie in cazul unei cladiri inchiriate; la acestea se adauga utilitatile, costurile cu salariile personalului care lucreaza in depozit. Daca in plus in interiorul depozitului exista mobilier industrial pe care sunt depozitate materiile prime, se adauga in plus si amortizarea acestuia. Daca depozitul este in proprietate, atunci se adauga si impozitele si taxele locale.

• Costuri cu securitatea cladirii: camere video, personalul angajat in protectia bunurilor, sisteme antiincendiu, etc.

• Costuri datorate pierderilor, deteriorarii – lucru care se observa in special la materiile perisabile. Cu cat este mai mare perioada de pastrare , cu atat creste riscul ca un procent mai ridicat sa devina inutilizabil.

• Costul finantarii pentru achizitia stocurilor.

Avand in vedere multitudinea de costuri prezentate la care se adauga si costul de oportunitate, este indreptatita tendinta companiilor de a-si diminua la maximul posibil stocurile in depozit.

 

Articole similare

Comentariul tau aici