Facilitati fiscale de 75% pentru cladiri sustenabile

La inițiativa unor consilieri locali, în 24 mai 2012 Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca aprobă HCL nr. 225 privind reducerea impozitului pe clădiri aferent imobilelor cu o performanță energetică superioară și care dețin o certificare oficială de clădiri „verzi”, recunoscută la nivel internațional (BREEAM, LEED sau DGNB).

Astfel, clădirile care dețin un certificat de performanță energetică clasa A, o certificare de clădire „verde” și un certificat de conformitate eliberat de Romania Green Building Council, beneficiază de o reducere a impozitului pe clădiri de 75% în cazul persoanelor juridice, respectiv 50% în cazul persoanelor fizice.

Liberty_Tech_Park

Voi detalia mai jos ce înseamnă aceste certificări, respectiv ce înseamnă o clădire sustenabilă și care sunt avantajele ei.

Certificatul de performanță energetică este impus prin legislația românească (și solicitat de Directiva Europeana pentru Performanță Energetică) pentru toate clădirile vândute, cumpărate sau închiriate. Acest certificat este emis în urma unei evaluări realizate de către un auditor energetic atestat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Certificatele pentru clădiri sustenabile (BREEAM, LEED, DGNB) sunt sisteme voluntare de certificare, administrate de instituții internaționale, prin care este evaluat impactul clădirii asupra mediului înconjurător (natural și construit), calitatea mediului interior al clădirii (lumină naturală, calitatea aerului, confort termic etc) și modul de administrare al clădirii. Aceste certificări diferă în funcție de cele 3 standarde.

Pentru exemplificare aleg standardul BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method),  deoarece este mai detaliat și mai adaptat legislației și unităților de măsură europene. Certificatul BREEAM este acordat, în urmă unei evaluări, de către persoane licențiate de către BRE (Building Research Establishment, Londra, UK).

In cazul clădirilor în curs de construire, evaluatorul BREEAM participă la procesul de proiectare și asistă echipa pe parcursul construcției, atât pentru a putea colecta dovezile necesare procesului de certificare, dar și pentru a putea informa echipa de proiectare/construcție asupra cerințelor și posibilităților de îmbunătățire a performanțelor clădirii. Evaluarea poate începe oricând (și la sfârșitul acestui proces), însă cu cât evaluatorul este implicat mai devreme, cu atât rezultatele pot fi mai bune.

Pentru clădirile existente, procesul este mai rapid, fiind vorba de o evaluare a stării existente a clădirii. Certificarea trebuie reconfirmată anual, dând posibilitatea proprietarilor de clădiri să efectueze îmbunătățiri anuale și să obțină un scor mai bun, în funcție de rezultatul evaluării BREEAM.

Dacă în cazul certificatului de performanță energetică, pentru a obține facilitatea fiscală e nevoie de un nivel ridicat de performanță, în cazul certificărilor BREEAM/LEED/DGNB nu este impus un anumit nivel de certificare, considerând că este mai important ca proprietarii de clădiri și echipele de proiectare să se familiarizeze cu cerințele și provocările acestui mod de lucru.

Certificatul de conformitate (emis de Romania Green Building Council) reprezintă o atestare a faptului că certificatele de performanță energetică, respective de clădiri „verzi” au fost realizate în condiții optime. Un reprezentat al RoGBC emite acest certificate în urma vizitării clădirii.

Ce este o clădire sustenabilă?

Dacă în economie sustenabilitatea se referă la modele de dezvoltare pe termen lung, care nu își consumă resursele într-un timp scurt, în domeniul construcțiilor modelul dezvoltării sustenabile a devenit un curent care a generat un nou mod de a proiecta și a construi, producând clădiri mai bune, mai responsabile față de mediul înconjurător (natural sau construit), mai performante, mai economice și mai sănătoase, însă de cele mai multe ori aceste construcții implică o investiție inițială puțin mai mare.

O resursă foarte prețioasă este de asemenea fondul construit existent, unde măsurile de eficientizare energetică și de îmbunătățire a condițiilor din clădirile existente reprezintă provocări speciale.

Pe lângă eficiența energetică, care se poate traduce direct în economii la plata plata facturilor de întreținere, clădirile sustenabile, sau „verzi”, trebuie să țină cont de o serie de aspecte:

– Acces la mijloace de transport in comun, echiparea clădirilor cu facilități care să încurajeze moduri alternative de transport (locuri de parcat bicicletele, vestiare în proximitatea locurilor de parcat biciclete, stații de încărcare a mașinilor electrice, o bună organizare a circulațiilor pietonale pe parcelă, respectiv conectarea la rețeaua de trafic pietonal sau velo din vecinătăți, etc)

– Consumul de apă, gaz, curent

– Poluarea rezultată din construcția și operarea clădirii

– Managementul deșeurilor (construcție și operare)

– Materialele folosite (încurajarea economiilor locale sau regionale, inventarierea substanțelor conținute pentru a încuraja folosirea substanțelor fără efecte negative asupra sănătății oamenilor, energia înmagazinată, încurajarea refolosirii și reciclării materialelor etc.)

– Biodiversitatea sitului, spatii verzi, legătura cu elemente naturale

– Inovație

Indiferent ca îi spunem „verde”, ecologică, sustenabilă, prietenoasă cu mediul sau altfel, vorbim defapt despre clădiri proiectate, construite și operate într-un mod foarte responsabil față de calitatea vieții oamenilor care le utilizează și față de mediul urban sau natural din jurul lor.

Pentru a recompensa acest efort, Consiliul Local al Clujului a ales să ofere aceste facilități fiscale semnificative, din care se pot acoperi investițiile inițiale în cazul construcțiilor noi, investițiile anuale în cazul construcțiilor existente, sau o simplă recompensare în cazul construcțiilor care erau deja construite la standarde superioare practicii curente.

În Cluj, această inițiativă a Consiliului Local a dus la implementarea sistemului BREEAM pentru clădiri ca Liberty Technology Park, Emerson, Olimpia Business Center sau IMOBCOM (sediul firmei de IT Neverfail) .

Pe o piață unde oferta de clădiri de birouri, de exemplu, este suficient de generoasă, chiriașii încep să aleagă clădirile care oferă cele mai bune condiții, iar sistemul BREEAM este un instrument complex prin care condițiile oferite de clădiri diferite pot fi comparate. Astfel, nivelul de certificare, neimpus prin HCL-ul 225, devine important datorită concurenței pe piață.

Consiliul Local al Municipiului Timișoara lucrează în prezent la un proiect similar.

arhitect Adrian Pop, evaluator BREEAM, LEED, LBC

adrian.pop@prispa.org | +40 744 119 337

www.linkedin.com/in/adrianpopg

 

Articole similare

Comentariul tau aici