Restructurarea creditelor

Problemele de rambursare  a creditelor sunt de actualitate in economia romaneasca, astfel ca restructurarea unui credit este cea mai buna alternativa care trebuie luata in considerare de catre firmele care intampina probleme.

Este o solutie agreata atat de catre clienti cat si de catre banci prin prisma faptului ca toate bunurile mobile si imobile care sunt drept garantie si-au piedut valoarea in contextual crizei economice.

Pentru a apela la solutia de restructurare, agentii economici trebuie sa demonstreze ca intampina probleme financiare , astfel atat clientii pot apela la restructurarea creditului cat si la sugestia bancilor. Bancile vor efectua o noua analiza si vor verifica capacitatea de rambursare viitoare. Concomitent va avea loc si o evaluare a riscului suplimentar indus de restructurarea facilitatilor de credit.Analizele ce se au in vedere in momentul accesarii unei restructurari sunt cu privire la piata de desfacere, posibilitatea de maximizare a vanzarilor,  concentrarea pe activitatile aducatoare de venituri mari, implicarea mai mare a asociatilor/actionarilor,, un management al afacerii mai performant

Solutiile de restructurare a creditelor sunt:

  • Rescadentarea creditului
  • Reesalonarea creditului
  • Refinantarea

Rescadentarea consta in modificarea scadentei si/sau a sumei de plata a uneia sau mai multor rate de credit in sold, fara a se depasi durata initiala de acordare a creditului.

Reesalonarea consta in modificarea scadentei si/sau a sumei de plata a uneia sau mai multor rate de credit in sold cu depasirea duratei initiale de acordare a creditului si/sau incadrarea creditului in alta categorie, dupa caz (termen mediu, termen lung), dar fara a depasi durata maxima de creditare pentru produsul in cauza.

Refinantarea consta in acordarea unui nou credit pentru rambursarea creditului/creditelor in derulare si care inregistreaza sume neachitate la scadenta (indiferent daca s-a solicitat sau nu executarea silita).

Articole similare

Comentariul tau aici