Potrivit definitiei din literatura de specialitate, prin contractul de mandat o parte (mandant) împuterniceşte cealaltă parte (mandatar) de a o reprezenta la încheierea de acte juridice, iar aceasta, prin acceptarea mandatului, se obligă să acţioneze în numele şi pe contul mandantului. Astfel, acest contract presupune ca o persoana sa reprezinte o alta persoana, cu ajutorul unui act care poate imbraca forma unei procure (act juridic) sau a unui contract de mandat.
Este imperios necesar ca persoana care reprezinta (mandatarul) sa fie un specialist (profesional) in domeniul in care urmeaza sa il reprezinte pe mandant (spre exemplu in cazul incheierii unor contracte de vanzare-cumparare, reprezentantul poate fi un profesionist in domeniul imobiliar), asadar contractual de mandat presupune o reprezentare profesionala. Contractul de mandat se utilizează cel mai des în situațiile când urmează a fi încheiate acte juridice de o importanță mare și acest lucru trebuie să fie efectuat de un profesionist.
Mandatarul este obligat să execute mandatul personal, dacă nu i se permite prin contract transmiterea mandatului către o altă persoană. Se permite atragerea de ajutoare pentru a-l asista pe mandatar în exercitarea mandatului. Dacă are acordul mandantului, mandatarul poate transmite împuternicirile sale unui terț. Pentru actele persoanei căreia i-a transmis mandatul, fără a fi autorizat, mandatarul răspunde ca pentru actele proprii.
In ceea ce priveste tipurile de contracte de mandat ce se pot incheia intre parti amintim cele generale (care sunt specifice pentru toate afacerile mandantului) si cele special (care sunt specifice unor operatiuni juridice sau doar anumitor tipuri de afaceri potrivit legislatiei in vigoare). În funcție de necesitățile mandantului urmează să se stabilească ce tip de contract de mandate se va încheia. Contractul de mandat poate fi oneros sau gratuit.
Potrivit Codului Civil un contract de mandat inceteaza in urmatoarele situatii:
• de fiecare data când părțile convin în scris asupra desfacerii contractului
• când este atins scopul pentru care a fost instituit mandatul, adică mandatarul a executat toate obligațiile sale prevăzute în contract
• odată cu decesul mandatarului, dacă părțile nu au stabilit altfel, ori din obligațiile contractuale nu rezultă altfel
Invata termenologia juridica
Acte cu titlu oneros- Acte in care fiecare parte procura celeilalte un avantaj numai in schimbul unui alt avantaj echivalent.
Nu inteleg.
citez “Mandatul poate fi oneros (pe bani) sau gratuit.”
conform DEX
ONERÓS, -OÁSĂ, oneroși, -oase, adj. (Despre contracte, convenții etc.) . ◊ Act cu titlu oneros = act juridic prin care o persoană se obligă să execute o prestație fără a urmări să primească ceva în schimb. – Din fr. onéreux, lat. onerosus.