Angajatii care fac parte din sistemul bugetar, beneficiaza pe langa salariul de baza si de sporuri, premii , stimulente si alte indemnizatii lunare, in functie de timpul efectiv lucrat, de responsabilitatile postului, de munca depusa, cantitatea si calitatea acesteia.
Suma sporurilor, compensatiilor, primelor si indemnizatiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depasi 30% din suma salariilor de baza, a soldelor functiilor de baza/salariilor functiilor de baza sau a indemnizatiilor lunare de incadrare, dupa caz, potrivit art. 22 din Legea nr. 284/2010.
Anul trecut, OUG nr. 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014 a stabilit ca din anul 2014, munca suplimentara sa nu se mai compenseze cu sporuri, ci doar cu timp liber.
In schimb, personalul contractual salarizat din fonduri publice poate beneficia de un spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare de pana la 15% din salariul de baza, corespunzator timpului lucrat, conform art.1 pct. L din anexa nr.1 la legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art. 9 din Legea nr. 284/2010 angajatii bugetari pot fi remunerati prin sporuri, pentru:
– cunostinte si experienta
– complexitate, creativitate si diversitatea activitatilor
– judecata si impactul deciziilor
– influenta, coordonare si supervizare
– contacte si comunicare
– conditii de munca
– incompatibilitati si regimuri speciale
Mai multe detalii pe : infoinstitutii.ro