Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Potrivit Ordinului 3655/2015 persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, prevăzute la art. 148 alin. (1) şi (2) din Codul fiscal, cu respectarea legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte şi care îndeplinesc următoarele condiţii, după caz:
a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;
b) venitul lunar estimat a se realiza potrivit art. 120 alin. (1) depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;
c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 69 depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.
au obligatia depunerii declaratiei 600 “Declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensi” pana in data de 31.01.2017.
Nu au obligaţia depunerii declaraţiei
- persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii,
- persoanele care au calitatea de pensionari
Completarea declaraţiei
Declaraţia se completează de către contribuabili sau de către împuterniciţii acestora, înscriind corect, complet şi cu bună-credinţă informaţiile prevăzute de formular. Declaraţia se semnează de către contribuabil sau de către împuternicit. În rubrica “Anul” se înscrie cu cifre arabe, cu 4 caractere, anul pentru care se completează declaraţia (de exemplu: 2016)
Date de identificare a contribuabilului
Se înscrie adresa domiciliului sau adresa efectivă, conform legii.
Cod numeric personal – se înscrie codul numeric personal al contribuabilului, atribuit conform legii.
În cazul în care declaraţia este completată de către împuternicit, se înscrie codul numeric personal al contribuabilului pe care îl reprezintă.
Banca, Cont bancar (IBAN) – se înscriu denumirea băncii şi codul IBAN al contului bancar al contribuabilului.
Date privind încadrarea în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii
Se bifează căsuţa corespunzătoare condiţiei pe care o îndeplineşte contribuabilul pentru a se încadra în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii.
Opţiune privind cota de contribuţie de asigurări sociale
– căsuţa corespunzătoare opţiunii pentru aplicarea cotei integrale de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor normale de muncă;
– căsuţa corespunzătoare renunţării la opţiune, de către persoanele care au optat anterior, pentru aplicarea cotei integrale de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor normale de muncă, şi renunţă la această opţiune.
Date de identificare a împuternicitului
Se completează cu datele de identificare a împuternicitului, numai în cazul în care obligaţia de declarare a veniturilor se îndeplineşte de către împuternicitul desemnat de contribuabil, potrivit dispoziţiilor art. 18 din Codul de procedură fiscală.
Cod de identificare fiscală – se înscrie codul de identificare fiscală a împuternicitului.