Reglementarile cu privire la aceasta taxa sunt: Codul Fiscal(articolul 267) precum si Hotararea nr. 28 din 9 ianuarie 2008 privind aprobarea continutului-cadru al documentatiei tehnico-economice aferente investitiilor publice, precum si a structurii si metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investitii si lucrari de interventii.
Taxa pentru eliberarea autorizatiei de constructie se calculeaza diferentiat pe urmatoarele categorii:
• pentru o cladire care urmeaza a fi folosita ca locuinta sau anexa la locuinta, taxa este egală cu 0,5% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructie.
• Taxa pentru eliberarea autorizatiei de foraje sau excavari necesara studiilor geotehnice, ridicarilor topografice, exploatarilor de cariera, balastierelor, sondelor de gaze si petrol, precum si altor exploatari se calculeaza inmultind numarul de metri patrati de teren afectat de foraj sau de excavatie cu o valoare stabilita de consiliul local de pana la 6 lei.
• Taxa pentru eliberarea autorizatiei necesare pentru lucrarile de organizare de santier in vederea realizarii unei constructii, care nu sunt incluse în alta autorizatie de construire, este egala cu 3% din valoarea autorizata a lucrarilor de organizare de santier.
• Taxa pentru eliberarea autorizatiei de amenajare de tabere de corturi, casute sau rulote ori campinguri este egala cu 2% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructie.
• Taxa pentru eliberarea autorizatiei de construire pentru chioscuri, tonete, cabine, spatii de expunere, situate pe caile si in spatiile publice, precum si pentru amplasarea corpurilor si a panourilor de afisaj, a firmelor si reclamelor este de pana la 6 lei pentru fiecare metru patrat de suprafata ocupata de constructie.
• pentru orice alta constructie decat cele prevazute anterior taxa este egala cu 1% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructie, inclusiv instalatiile aferente.
Taxa pentru prelungirea unui certificat de urbanism sau a unei autorizatii de construire este egala cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea certificatului sau a autorizatiei initiale.
Pentru eliberarea autorizatiei de construire, atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice solicitante datoreaza o taxa, reprezentand 1% din valoarea de proiect declarata in cererea pentru eliberarea autorizatiei, in conformitate cu proiectul prezentat, in conditiile Legii nr. 50/1991, inclusiv instalatiile aferente
Termenul de plata a diferentei rezultate in urma regularizarii taxei pentru eliberarea autorizatiei de construire este de 15 zile de la data intocmirii procesului-verbal de receptie, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data expirarii valabilitatii autorizatiei de construire.
[…] pentru stabilirea modului de calcul al taxelor aferente lucrarilor de constructii (vezi articolul Taxa pentru eliberarea autorizatiei de constructie) avem articolul 267 din Codul fiscal, pentru reglementarea documentatiei tehnico-economice aferente […]