Refacturarile sunt o practica destul de frecventa in contabilitatea societatilor comerciale.
Ceea ce trebuie sa stim este ca atunci cand se refactureaza cheltuieli trebuie sa avem in vedere in primul rand locul prestarii serviciilor.
Astfel, daca locul prestarii este in Romania, refacturarea se va face aplicându-se același regim ca și cel aplicat de prestatorul initial.
De exemplu :
– cazare – locul prestarii este acolo unde este situat bunul imobil.
Prin urmare, refacturarea este cu TVA de 9%
– transport local de calatori – locul prestarii este in Romania (unde sunt efectiv prestate) . In acest caz refacturarea este cuTVA de 24%.
Exemplu: Societatea A din Franța își trimite angajații în România pentru negocierea unor contracte cu parteneri din România. Conform înțelegerii dintre părți, facturile pentru cazare, transport local și alte cheltuieli efectuate pentru angajații trimiși din Franța vor fi emise către partenerii din România, aceștia urmând să își recupereze sumele achitate prin refacturare către societatea A din Franța.
Pentru fiecare cheltuială refacturată se va avea în vedere în primul rând locul prestării serviciului și dacă locul este în România refacturarea se va face aplicându-se același regim ca și cel aplicat de prestatorul acestor servicii.
Astfel, serviciile de cazare au locul în România, acolo unde este situat bunul imobil [art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal], și vor fi refacturate prin aplicarea cotei reduse de TVA de 9%, serviciile de transport local de călători au locul în România, acolo unde sunt efectiv prestate [art. 133 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal], și vor fi refacturate prin aplicarea cotei standard de TVA de 24%.
În situația în care factura de transport ar fi fost emisă în luna iunie 2010 cu cota de 19%, dacă refacturarea ar avea loc în luna iulie 2010, cota de TVA aplicabilă de către persoana impozabilă din Romania este de 24%. Se consideră că la aplicarea structurii de comisionar faptul generator pentru operațiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de către persoana care refacturează cheltuieli efectuate pentru alte persoane.
Atentie ! O intrebare frecventa este daca exista obligativitatea pentru cel care refactureaza de a inscrie in obiectul de activitate operatiunile pe care le refactureaza (CAEN). Raspunsul este : nu, nu exista aceasta obligatie.
Ce consecinte ar putea avea aplicarea gresita a regimului de TVA de catre persoana juridica care efectueaza o refacturare ?
Raspuns: Consecintele apar la beneficiarul refacturarii care nu isi va putea deduce TVA-ul de pe factura primita.
Ne puteti pune la dispozitie si baza legala prin care pentru serviciile refacturate societatea nu trebuie sa aiba codul CAEN in activitatile sale? Veniturile din refacturari se includ in cifra de afaceri?
REFACTURAREA nu este o practicã CONTABILA!!!!!!!!
[…] Articol Contzilla, Contabilitate, fiscalitate, monografii contabile, IAS […]