Refacturare – cu TVA sau fara TVA?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Exista doua intelesuri ale termenului refacturare:

  • unul general, de recuperare a unor cheltuieli efectuate de o firma
  • unul specific mentionat de codul fiscal si care presupune un anumit tratament fiscal din punct de vedere a TVA.

Din punct de vedere fiscal, conform art. 31 alin. (5) din normele la codul fiscal , se consideră că are loc o refacturare de cheltuieli ( se aplică structura de comisionar) , atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

  • persoana impozabilă urmărește doar recuperarea contravalorii unor achiziții de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele său, dar în contul altei persoane;
  • persoana impozabilă nu recuperează mai mult decât cheltuiala efectuată.

Ce inseamna aceasta structura de comisionar?

 În sensul art. 270 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabilă care nu deține proprietatea bunurilor dar primește facturi pe numele său de la furnizor și emite facturi pe numele său către client, pentru respectivele bunuri se consideră că acționează în nume propriu. Persoana respectivă este considerată din punctul de vedere al taxei cumpărător și revânzător al bunurilor. Indiferent de natura contractului încheiat de părți, dacă o persoană impozabilă primește și/sau emite facturi pe numele său, acest fapt o transformă în cumpărător revânzător din punctul de vedere al taxei.

Trebuie facuta o distinctie intre refacturarea de cheltuieli in care se aplica structura de comisionar si cheltuielile accesorii.

Aceste cheltuieli accesorii sunt definite la art. 286 din Codul fiscal si reprezinta comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport și asigurare, solicitate de către furnizor/prestator cumpărătorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumpărătorului, care fac obiectul unui contract separat și care sunt legate de livrările de bunuri sau de prestările de servicii în cauză, se consideră cheltuieli accesorii. 

Iata un exemplu :

Pentru prestarea unor servicii de consultanță, prestatorul stabilește cu beneficiarul său că acesta va suporta și cheltuielile cu deplasările consultanților, respectiv transport, cazare, diurnă, alte cheltuieli.

Cum se trateaza acestea ? – refacturari prin aplicarea structurii de comisionar sau reprezinta cheltuieli accesorii ?

Toate aceste cheltuieli sunt accesorii serviciului principal, respectiv cel de consultanță și se includ în baza de impozitare a acestuia.

Articole similare

Comentariul tau aici