Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Nu se cuprind in baza de impozitare a TVA, conform art 264 alin. (4) lit. b) si c) din Codul fiscal urmatoarele:
b) sumele reprezentând daune-interese, stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă/definitivă și irevocabilă, după caz, penalizările și orice alte sume solicitate pentru neîndeplinirea totală sau parțială a obligațiilor contractuale, dacă sunt percepute peste prețurile și/sau tarifele negociate;
c) dobânzile, percepute după data livrării sau prestării, pentru plăți cu întârziere.
Daunele-interese sunt referite de Codul civil si reprezinta simplu spus o despagubire in bani pe care debitorul trebuie sa le plateasca pentru a repara prejudiciului suferit de creditor ca urmare a neexecutarii obligatiilor contractuale.
Art. 1.530 din Codul Civil prevede : creditorul are dreptul la daune-interese pentru repararea prejudiciului pe care debitorul i l-a cauzat și care este consecința directă și necesară a neexecutării fără justificare sau, după caz, culpabile a obligației.
Conform articolului mentionat din Codul fiscal, aceste daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca nu intra in baza TVA.
Pe de alta parte, nu se includ in baza de impozitare a TVA nici penalizările și orice alte sume solicitate pentru neîndeplinirea totală sau parțială a obligațiilor contractuale, dacă sunt percepute peste prețurile și/sau tarifele negociate.
De exemplu, unui transportator care intarzie livrarea produselor din culpa sa i se percep penalitati de intarziere neindeplinirea la timp a obligatiei contractuale. Este importanta respectarea conditiei ca aceste penalitati sa fie percepute peste prețurile și/sau tarifele negociate, cu alte cuvinte, trebuie sa fie suficient de clar ca aceste penalitati nu sunt parte din pretul produsului/serviciului, asa cum este stabilit prin contract.
Cu alte cuvinte, daca pentru intarzierea platii se percepe o suma de bani cu titlu de dobada, aceasta nu intra in baza de impozitare a TVA.