Vechime in munca -persoane fizice independente (PFI)

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

O initiativa legislativa recenta vizeaza reglementarea vechimii in munca si la PFI, dupa ce anterior, in cursul anului, acest lucru s-a reglementat la PFA, II si IF.

În România sunt în jur de 40 de profesii liberale, printre care şi cele de asistent medical, moaşă, asistent social, evaluatori, logoped, fizioterapeut/kinoterapeut, traducător autorizat şi contabil, se arata intr-un comunicat trimis de deputata USR, Denisa Neagu.

Peste 52.000 de persoane s-au înregistrat în ultimii cinci ani la Administraţia Financiară ca practicând aceste tipuri de profesii liberale. Aceştia contribuie la sistemul de asigurări de sănătate şi la sistemul de pensii la fel ca persoanele fizice autorizate şi ca orice altă persoană angajată, iar o parte dintre ei fără să beneficieze de vechimea în muncă şi în specialitate.
Propunerea legislativă elimină o discriminare privind diferite tipuri de profesii liberale care există momentan pe piaţa muncii şi care sunt practicate sub formă de PFI-uri. Deşi nu există o diferenţiere privind munca prestată în temeiul unui contract de muncă şi munca prestată în cadrul unui contract de prestări de servicii al unei PFI, cele două nu sunt considerate egale în privinţa recunoaşterii vechimii în muncă şi a vechimii în specialitate. Este o anormalitate să-ţi exerciţi profesia, să plăteşti taxe la stat pentru veniturile încasate, dar perioada în care ai muncit să nu fie considerată vechime în muncă”, transmite deputata USR, Denisa Neagu.
Profesiile liberale sunt reglementate prin OUG. nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România, coroborată cu Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România şi cu legislaţia fiscală. Este de la sine înţeles că toate profesiile liberale care se desfăşoară în temeiul legii şi prin înregistrarea într-un registru ţinut de o autoritate publică sau de un corp profesional, în baza căreia se realizează şi înregistrarea fiscală, trebuie să fie tratate egal.
Schimbările preconizate prin prezenta propunere legislativă au ca scop încurajarea unei mai mari categorii de persoane pentru a profesa în domeniul în care a studiat (absolvenţii facultăţilor de limbi străine ca traducători autorizaţi, de exemplu) şi încurajarea nediscriminării de către stat a PFI-ului în activitatea sa profesională. În plus, modificarea propusă de cei trei deputaţi USR dă posibilitatea angajării în sistemul de stat a persoanelor care au funcţionat ca PFI, dat fiind că o condiţie de bază pentru angajarea la stat este vechimea în muncă/vechimea în specialitate. Facilitarea accesului experţilor în sectorul public constituie şi un avantaj în folosul statului.

Articole similare

Comentariul tau aici