Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Contractul individual de munca inceteaza de drept in cazul situatiilor de invaliditate astfel:
-la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III,
-la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II;
Actul normativ care face referire la aceste termene este articolul 56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii.
Insa printr-o decizie a Curții Constituționale nr. 759 din 23 noiembrie 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 108 din 5 februarie 2018, în majoritate, a fost admisă o excepția de neconstituționalitate și s-a constatat că dispozițiile art. 56 alin. (1) lit. c) teza a doua prima ipoteză din Codul muncii sunt neconstituționale, apreciindu-se, în ceea ce privește contractele de muncă cu normă întreagă, că încetarea de drept a contractului individual de muncă de la comunicarea deciziei de pensionare de invaliditate de grad III, deși adecvată rațiunilor avute în vedere de legiuitor, este o măsură excesivă, disproporționată și creează un dezechilibru sub aspectul protecției acordate celor două părți ale raportului de muncă, fiind astfel înfrânte prevederile art. 41 alin. (1) din Constituția României.
Astfel, potrivit acestei decizii in cazul pensiei de invaliditate de grad III, nu este obligatorie incetarea CIM, insa pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul III nu poate realiza venituri din salarii, depăşind jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv. Mai jos sunt cateva detalii importante.
Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare și care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a) accidentelor de muncă și bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei și SIDA;
c) bolilor obișnuite și accidentelor care nu au legătură cu munca.
Beneficiază de pensie de invaliditate si persoana care a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.
Au dreptul la pensie de invaliditate și elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale.
Persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă și marii mutilați, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluționare din decembrie 1989, care erau cuprinși într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidității din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleași condiții în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.
Tipuri de invaliditate
În raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire;
b) de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacității de muncă, cu păstrarea capacității de autoîngrijire;
c) de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.
Evaluarea capacității de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, până la data împlinirii vârstei standard de pensionare, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacității de muncă din cadrul CNPP-medic expert al asigurărilor sociale.
Revizuirea medicala periodica
Pensionarii de invaliditate sunt supuși revizuirii medicale, periodic, în funcție de afecțiune, la intervale cuprinse între un an și 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale.
Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicală atrage suspendarea plății pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală sau, după caz, încetarea plății pensiei, în condițiile legii.
Bunaziua, sunt de parere ca întotdeauna legislația lasă o portița pentru cei avizați ,privilegiații desigur,un adevărat genocid judiciar,din 1989/1990,având in vedere ca toate legile au modificări și completări; dacă se vrea(nu) este simplu:pensiile peste 4000 lei,vor suporta contribuția in cauza,cu exceptia(toate legile sunt guvernate de excepții), celor constituite pe principiul contributivitatii(palavre,ar spune cineva).