Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Luna ianuarie 2023 a venit insotita de multiple noutati in domeniul salarizarii, pe care le sintetizam mai jos:
1.Cresterea salariului minim de la 2.550 lei la 3.000 lei (general) si de la 3.000 lei la 4.000 lei (constructii).
Angajatorii au avut obligatia de a comunica aceasta majorare in REVISAL pana la 31.01.2023.
2.Stabilirea unei sume de 200 lei netaxabile dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile- in 2023 acest salariu este de 3.000 lei.
b) venitul brut realizat din salarii și asimilate salariilor, nu depășește nivelul de 4.000 lei inclusiv.
Subliniem diferenta intre salariul de baza (mentionat la punctul a) si venitul brut mentionat la punctul b) care este definit la art. 76 din Codul fiscal.
Măsura menționată se aplică veniturilor aferente lunilor ianuarie—decembrie 2023 inclusiv.
2.Un nou sistem de calcul al deducerilor personale – se aplica o deducere de baza si una suplimentara.
Deducerea personală va cuprinde din anul 2023:
a) deducerea personală de bază și
b) deducerea personală suplimentară
și se acordă în limita venitului impozabil lunar realizat.
Deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară, adica pentru persoanele care au un venit brut pana la 5.000 lei. Deducerile personale de bază se stabilesc potrivit unui tabel- care se regaseste in articolul: https://www.contzilla.ro/calcul-salarial-in-2023-noutati/.
Pentru angajatii care realizează in 2023 venituri brute lunare din salarii peste 5.000 lei nu se acorda deducerea personala de baza.
Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:
1) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani (adica 15%*3.000 lei =450 lei), care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul de 5.000 lei
2) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
Observam ca in timp ce alte tipuri de deduceri se acorda pana la nivelul unui venit brut din salarii de 5.000 lei, deducerea suplimentara pentru copiii inscrisi in unitati de invatamant se acorda indiferent de nivelul venitului.
Un alt aspect care trebuie mentionat este ca, spre deosebire de deducerea de baza pentru persoane in intretinere, in cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară se acordă NUMAI unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar. În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară mai are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.
3.O noua regula de calcul a beneficiilor netaxabile la calculul salarial
Incepand cu anul 2023 sunt 8 tipuri de beneficii care se pot acorda limitat, in regim de scutire de taxe.Mai precis, se plafoneaza LUNAR la nivelul a 33% din salariul de baza al angajatului, urmatoarele venituri:
3.1 Prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate
3.2. Contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, în alte situații decât cea referitoare la hrana acordată de angajatori angajaților, în cazul în care potrivit legislației în materie este interzisă introducerea alimentelor în incinta unității) , astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi, prevăzută la data acordării. La stabilirea plafonului lunar neimpozabil nu se iau în calcul numărul de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu sau se află în concediu de odihnă/medical/delegare. Prin hrană se înțelege hrana preparată în unități proprii sau achiziționată de la unități specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajaților care beneficiază de tichete de masa.
In present, valoarea maxima a unui tichet de masa este de 30 de lei.
3.3.Cazarea și contravaloarea chiriei pentru spațiile de cazare/de locuit puse de către angajatori la dispoziția angajaților propria in anumite conditii.
3.4.Contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă, regulamentul intern, sau primite în baza unor legi speciale și/sau finanțate din buget, în limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentând nivelul unui câștig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate.
In anul 2023, s-a stabilit valoarea castigului salarial mediu brut la nivelul sumei de 6.789 lei.
3.5. Contribuțiile la un fond de pensii facultative potrivit suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană;
3.6.Primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajații proprii, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoană;
3.7.Sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă. Sumele sunt acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative.
3.8.Contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.
Ce apare nou in declaratia 112 incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023?
Modificarile din D 112 reflecta modificarile in calcul salarial descrise anterior, mai precis:
- stabilirea unei de sume de 200 lei neimpozabile la salarii de 3.000 lei. Concomitent înceteaza aplicarea măsurii „200 de lei în plus pentru salariul minim”, asa cum a fost prevăzută la art.1 din OUG nr.67/2022.
- Introducerea unor noi condiții de muncă potrivit Legii nr.351/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii.
- Introducerea noilor deduceri la calculul impozitului pe venitul din salarii,
- Introducerea la poz.1.11.2 din Nomenclatorul „Tip asigurat” a tipului de asigurat „Salariat care desfășoară activitate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă/raport de serviciu, după caz, beneficiar al măsurii „200 de lei din salariul minim, sumă netaxabilă” prevăzută de O.U.G. nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”.
- Introducerea la poz.1.11.3 din Nomenclatorul „Tip asigurat” a tipului de asigurat „Salariat care desfășoară activitate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă, beneficiar al măsurii „200 de lei din salariul minim, sumă netaxabilă” prevăzută de O.U.G. nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, asigurat în sistemele proprii de asigurări sociale și care nu are obligația asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii”;
- introducerea la poz.1.11.4 din Nomenclatorul „Tip asigurat” a tipului de asigurat „Salariat care desfãșoarã activitatea în sectorul agricol și în industria alimentarã, beneficiar al mãsurii „200 de lei din salariul minim, sumã netaxabilã” prevãzutã de O.U.G. nr.168/2022 privind unele mãsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, care nu se încadreazã în condițiile prevãzute la art. 60 pct. pct. 7 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificãrile și completãrile ulterioare”;
- eliminarea din Nomenclatorul „Tip asigurat” a poz.9.1 „Persoane fizice care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional (zilieri), potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la un beneficiar de lucrări din sectorul agricol și în industria alimentară, care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct.7 din Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”;
- eliminarea din Nomenclatorul „Tip asigurat pentru alte entități assimilate angajatorului” a val.29 „Persoane fizice care realizează venituri obținute din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil, potrivit Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activități, cu modificările și completările ulterioare”;
- eliminarea din Nomenclatorul „Creanțe fiscale” a poz.16 „Impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, cu modificările și completările ulterioare” și 17 „Contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele care realizează venituri obținute dintr-o asocierea cu o persoană juridică, contribuabil, potrivit Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activități, cu modificările și completările ulterioare”;
- introducerea în Nomenclatorul „Indicativ condiții speciale/deosebite” a trei noi poziții referitoare la condiții de muncă speciale, ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor Legii nr.351/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice;
- introducerea în „Anexa asigurat”, la secțiunile E.1 „Venituri din salarii obținute la funcția de bază” și E.3 „Date detaliate privind impozitul pe venit și unele contribuții sociale obligatorii”, rândul 4, respectiv rândul 24, a două rânduri distincte referitoare la deducerea personală de bază și suplimentară, acordate în limita venitului impozabil realizat;
- introducerea în secțiunea E.3 a rd.8.4.9. „Contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual (art. 76 alin. 4^1 lit. h) din Codul fiscal”;
- eliminarea din secțiunea E.3. a rd.17 „Venit scutit conform art. 60 pct.4 din Codul fiscal” și rd.18 „Impozit aferent venit scutit conform art.60 pct.4 din Codul fiscal”;