Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, angajatii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
a) să îndeplinească stagiul minim de asigurare;
b) să prezinte adeverința eliberată de plătitorul de indemnizații din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 luni, după caz.
Ca exceptie, beneficiază de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate fără prezentarea adeverinței, în cazul urgențelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, al bolilor infectocontagioase din grupa A, în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 921/2020 privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor, la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea sau, după caz, în unități sanitare sau în locații alternative atașate acestora, precum și a Listei unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave, precum și în cazul carantinei.
Adeverința se eliberează și în cazul concediilor medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și în cazul riscului maternal.
Adeverinta are urmatoarea forma, asa cum este redata in ANEXA 7 la Normele de aplicare a OUG 158/2005.
Modelul adeverintei pentru concediu medical
ANGAJATOR/CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE
…………………………………………………………………
Nr. de înregistrare ………. data …………..
ADEVERINȚĂ
Prin prezenta se certifică că domnul/doamna …………………………………………………………………….., CNP …………………………, act de identitate ….., seria ….. nr. ………., eliberat de ………… la data de …………….., cu domiciliul în ………………………………………, str. ……………………………………. nr. ……., bl. ……, ap. ……, sectorul/județul …………………………, are calitate de persoană asigurată pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate și îndeplinește stagiul de asigurare) prevăzut la art. 7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare. Prezenta adeverință are o perioadă de valabilitate de 30 de zile de la data emiterii. Sub sancțiunile aplicate faptei de fals în acte publice, declar că datele din adeverință sunt corecte și complete. Numărul de zile de concediu medical de care persoana asigurată a beneficiat în ultimele 12/24 luni este de ……… zile până la data de …………, aferente fiecărui cod de indemnizație în parte, fiecărei sarcini, precum și fiecărui copil bolnav, după cum urmează:
Codul de indemnizație | Numărul de zile concediu medical în ultimele 12**)/24 luni***) | Seria și numărul certificatului de concediu medical anterior****), pentru codul de diagnostic …….., valabil până la ………. |
Numărul de zile de concediu medical de care persoana asigurată a beneficiat în ultimele 12/24 luni
eprezentant legal angajator/Președinte – director general,
………………………………………………………
*) Adeverința se eliberează și persoanelor aflate în concediu medical pentru situațiile prevăzute la art. 9 și 31 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, în vederea gestionării numărului de zile de concediu medical acordate pentru aceste afecțiuni.
**) Se utilizează pentru evidențierea zilelor de concediu medical acordate pentru sarcină și lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă, pentru risc maternal, precum și pentru incapacitate temporară de muncă pentru afecțiuni, altele decât cele prevăzute la art. 13 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.
***) Se utilizează pentru evidențierea zilelor de incapacitate temporară de muncă acordate pentru afecțiunile prevăzute la art. 13 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.
****) Se utilizează pentru situațiile în care certificatele de concediu medical „în continuare“ urmează a fi eliberate de medici, alții decât cei care au eliberat certificatele de concediu medical pe același cod de diagnostic până la data eliberării noului certificat.
Ce reprezinta 12/24?
In adeverinta se completeaza numărul de zile de concediu medical de care persoana asigurată a beneficiat în ultimele 12 sau 24 luni.
Durata de acordare a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire.Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale. Durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale și pentru unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv pentru perioada de recuperare, și se diferențiază după cum urmează:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, cu acordul Ministerului Sănătății;
b) un an și 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru SIDA și neoplazii, în funcție de stadiul bolii;
c) pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru tuberculoză;
d) pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv pentru perioada de recuperare.
In mod obisnuit se completeaza numarul de zile de concediu medical din ultimele 12 luni, cu exceptia concediilor medicale pentru care durata se poate intinde pana la 2 ani.