Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Importul de bunuri este definit la art. 274 din Codul fiscal drept intrarea pe teritoriul Uniunii Europene de bunuri care nu se află în liberă circulație în înțelesul art. 29 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Pe langa aceste operatiuni se considera import si intrarea în Uniunea Europeană a bunurilor care se află în liberă circulație, provenite dintr-un teritoriu terț, care face parte din teritoriul vamal al Uniunii Europene.
Important!
Indiferent ca vorbim de un importator persoana impozabila sau nu care face un import de bunuri pe teritoriul Romaniei, importul este o operatiune impozabila in Romania.
Exista multa situatii in care importul are loc pe teritoriul altui stat membru mai ales in cazul operatiunilor de dropshipping. De exemplu, o persoana impozabila din Romania achizitioneaza bunuri din China, bunuri care ajung in Germania, de unde efectueaza livrari catre persoane fizice sau juridice din Gemania. In acest caz, desi vorbim de o persoana impozabila romana, importul nu are loc in Romania ci in Germania, statul in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul UE.
Este important ca respectiva persoana impozabila sa cunoasca si sa aplice in acest sens reglementarile specifice din Germania.

Locul pentru importul de bunuri
Art. 277 din Codul fiscal prevede ca locul importului de bunuri se consideră pe teritoriul statului membru în care se află bunurile când intră pe teritoriul european.
Exista cateva exceptii desigur: atunci când bunurile care nu se află în liberă circulație, sunt plasate, la intrarea în Uniunea Europeană, în unul dintre regimurile sau situațiile de mai jos, locul importului pentru aceste bunuri se consideră a fi pe teritoriul statului membru în care bunurile încetează să mai fie plasate în astfel de regimuri sau situații.
1.urmeaza să fie plasate în regim vamal de admitere temporară, cu scutire totală de taxe la import;
2.urmeaza să fie prezentate autorităților vamale în vederea vămuirii și, după caz, plasate în depozit temporar;
3.urmeaza să fie introduse într-o zonă liberă;
4.urmeaza să fie plasate în regim de antrepozitare vamală;
5.urmeaza să fie plasate în regim de perfecționare activă;
6.urmeaza să fie plasate în regim de tranzit vamal extern;
7.urmeaza să fie admise în apele teritoriale:
Atunci când bunurile care se află în liberă circulație, provenite dintr-un teritoriu terț, care face parte din teritoriul vamal al Uniunii Europene sunt în una dintre situațiile care le-ar permite, dacă ar fi fost importate în Uniunea Europeană să beneficieze de unul dintre regimurile sau situațiile prevăzute anterior la pct. 1 – 7 sau sunt sub o procedură de tranzit intern, locul importului este considerat a fi statul membru pe teritoriul căruia se încheie aceste regimuri sau această procedură.
Citeste si :
ANOFM: Important pentru absolventii de invatamant 2023