Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Incepand cu 23 august 2023 a intrat in vigoare Ordinul 1760 08/08/2023 pentru aprobarea Normelor tehnice privind înregistrarea în scopuri vamale a operatorilor economici şi a altor persoane, emis de Autoritatea Vamală Română.
Ordinul a fost publicat ÎN Monitorul Oficial nr. 763 din 23 august 2023.
Normele stabilesc procedura de înregistrare în România, la autoritatea vamală, a operatorilor economici și a altor persoane.
Autoritatea vamală atribuie număr EORI următoarelor categorii de persoane:
a) operatorilor economici care sunt stabiliți în România, în condițiile respectării prevederilor art. 9 alin. (1) din Cod;
b) persoanelor, altele decât operatorii economici, care sunt stabilite în România, în condițiile respectării prevederilor art. 9 alin. (3) lit. a) din Cod, precum și ale art. 6 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446;
c) operatorilor economici care nu sunt stabiliți pe teritoriul vamal al Uniunii, în condițiile respectării prevederilor art. 9 alin. (2) din Cod;
d) persoanelor, altele decât operatorii economici, care nu sunt stabilite pe teritoriul Uniunii Europene, în condițiile respectării prevederilor art. 9 alin. (3) lit. b) din Cod.
Cererea de atribuire a numărului EORI
(1) Cererea de atribuire a numărului EORI, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme tehnice, se completează de către persoanele menționate la art. 3 utilizând aplicația „EORI-RO“, prin accesarea link-ului existent pe website-ul Autorității Vamale Române: www.customs.ro, secțiunea „e-Customs“, subsecțiunea EORI, Sistem Informatic.
(2) Cererea se înregistrează în aplicația „EORI-RO“, se tipărește, se semnează de către solicitant și se transmite la direcția regională vamală în a cărei rază de competență teritorială are sediul/reședința solicitantul, în cazul persoanelor stabilite în România.
(3) În cazul operatorilor economici și al altor persoane care nu sunt stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii, cererea se transmite la direcția regională vamală în a cărei rază de competență teritorială urmează ca solicitantul să desfășoare activități prevăzute la art. 5 alin. (1), respectiv art. 6 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446.
(4) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în cazul operatorilor economici menționați la art. 3 lit. c), care sunt titulari de carnete TIR, cererea se depune la biroul vamal de frontieră prin care sunt introduse sau scoase mărfurile pe/de pe teritoriul vamal al Uniunii.
În situații excepționale, cererea de atribuire a numărului EORI poate fi transmisă la biroul vamal de interior reședință de județ în a cărui rază de competență teritorială are sediul/reședința persoana respectivă, în cazul persoanelor stabilite în România, sau la biroul vamal în a cărui rază de competență teritorială urmează ca solicitantul să desfășoare activitățile prevăzute la art. 5 alin. (1), respectiv art. 6 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446, în cazul operatorilor economici și al altor persoane care nu sunt stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii. Aplicarea acestui alin. se aprobă de președintele Autorității Vamale Române, la propunerea motivată a Direcției generale proceduri vamale și în domeniul produselor accizabile.
În situația persoanelor, altele decât operatorii economici, care sunt stabilite în România, cererea de acordare a numărului EORI este însoțită de următoarele documente, transmise prin aplicația „EORI-RO“:
a) documentele de înregistrare eliberate de autoritățile cu atribuții în acest sens;
b) un act de identitate pe care sunt înscrise codul numeric personal și adresa domiciliului, în cazul persoanelor fizice.
Normele tehnice complete sunt prezente aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/273915.