Ghid financiar – titluri de stat

Practic, titlurile de stat sunt imprumuturi ale statului de la populatie sau de la investitorii institutionali; cu alte cuvinte un depozit constituit la stat (in loc de o banca). Pornind de la faptul ca cel care realizeaza imprumutul este statul, titlurile de stat pot fi considerat cel mai sigur tip de plasament (mult mai sigur decat depozitele bancare sau chiar obligatiunile municipale).

Titlurile de stat sunt emise in lei sau valute, pe termen scurt, mediu sau lung.

Cumpararea titlurilor de catre investitori sau populatie se poate realiza:
– de pe piata primara (pentru titlurile nou emise) – prin intermediul dealerilor autorizati (ABN AMRO BANK ROMANIA S.A. (Royal Bank of Scotland), Alpha Bank Romania, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING BANK N.V. AMSTERDAM – Sucursala Bucuresti, MKB RomExTerra Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Tiriac Bank)
– de pe piata secundara, adica de la Bursa de Valori Bucuresti (pentru titlurile emise anterior) – in acest caz investitorii sau populatia avand posibiliatea brokerilor

In ce priveste randamentele oferite, acestea difera in functie de randamentele oferite de celelalte produse investitionale de pe piata, de nevoie de bani pe care statul o are in respectivul moment (in caz ca ne referim la piata primara), precum si de tipul titlurilor de stat (in special de durata scadentei).

Valoarea nominala individuală a unui titlu de stat – 10 000 RON.
Categorii titluri de stat:

• titlu de stat pe termen scurt – certificate de trezorerie cu discont, cu scadentă de pană la 1 an (6 luni, 1 an). Certificatele de trezorerie cu discont sunt titluri de stat fără cupon de dobandă, care se cumpără de investitor la o valoare (pret) mai mică decat valoarea nominală, urmand ca la scadentă să încaseze valoarea nominala.

• titlu de stat pe termen mediu sau lung, de tip benchmark (de referinta) – obligatiuni de stat cu o scadentă de peste 1 an (3, 5 si 10 ani), vandute la valoarea nominala, cu discont sau primă şi pentru care emitentul plăteşte anual dobandă (cupon), conform conditiilor din prospectul de emisiune. In cazul obligatiunilor de stat de tip benchmark, valoarea nominala a seriei de titluri emise si aflate in circulatie poate fi majorată ulterior de catre emitent prin redeschideri ulterioare, in conditiile mentinerii caracteristicilor initiale ale emisiunii (rata dobanzii, data plătii dobanzii şi data scadentei).

Regimul fiscal al titlurilor de stat

Persoane fizice – Veniturile din dobanzile aferente detinerii titlurilor de stat pană la scadentă de către persoanele fizice, nu sunt supuse impozitării, potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal. Veniturile obtinute din tranzactionarea titlurilor de stat (caştigul de capital) se impozitează.

Persoane juridice – Veniturile generate de achizitionarea/detinerea/tranzactionarea titlurilor de stat (dobanzi şi caştiguri de capital) de către persoanele juridice, sunt supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal.

Este foarte important de stiut, ca odata cumparat un titlu de stat, nu sunteti (neaparat) blocat cu el – intrucat acesta se poate valorifica pe piata secundara (prin intermedul BVB sau BNR – prin dealerii primari mentionati mai sus), insa pretul poate sa difere de cererea care este in momentul respectiv pe piata.

Ghid complet despre titlurile de stat

Articole similare

Comentariul tau aici