Ajutor de stat de 20% din pierderile înregistrate în anul 2020 pentru HORECA

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Guvernul României a analizat în primă lectură un proiect de Ordonanță de Urgență, care vizează sectorul HoReCa.

Mai exact, este vorba despre acordarea unui ajutor de stat de 20% din pierderile (din cifra de afaceri) înregistrate în anul 2020, față de cifra de afaceri din 2019.

Textul proiectului arata ca:

Art. 2. – (1) Ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în vederea acoperirii parțiale a pierderii din cifra de afaceri sau din rulaj, în cazul agențiilor de turism, rezultată din desfășurarea activităților aferente codurilor CAEN enumerate la art. 3 alin. (2), suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019, în cuantum de 20%.
(2) Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar prin prezenta schemă este de 800.000 euro/întreprindere. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, şi anume înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe.
(3) Cursul de schimb euro/leu pentru calcularea plafonului maxim de 800.000 euro/întreprindere este cursul Băncii Naționale a României valabil la data emiterii acordului de finanțare

Beneficiarii prezentei scheme sunt agenții de turism licențiate care desfășoară activități conform codurilor CAEN 7911, 7912, 7990, structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590, structuri de alimentație, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5610, 5621, 5629, 5630, care sunt înregistrate în scopuri fiscale pe teritoriul României.

Puteti gasi AICI intregul proiect.

A fost dezbătut în primă lectură un proiect de Ordonanță de Urgență, discutat cu reprezentanții mediului de afaceri, pentru a veni în sprijinul sectoarelor cel mai grav afectate de pandemia COVID-19, respectiv întreprinderile din turism, structurile de cazare și alimentație publică, agenții de turism, domeniul HoReCa. Mai exact, este vorba de Ordonanța de Urgență care instituie un ajutor de stat de 20% din pierderile înregistrate de aceste companii în anul 2020 față de cifra de afaceri din 2019. Schema de ajutor de stat urmează a fi notificată Comisiei Europene. După aprobare, aceasta va fi adoptată în forma finală și operaționalizată. Este unul dintre cele mai importante programe de sprijin, în perioada aceasta! Mai ales, în condițiile în care Guvernul, încă de la începutul pandemiei, a arătat preocupare pentru acest domeniu și a venit cu diverse măsuri de sprijin pentru a atenua efectele negative ale pandemiei. Iată, aceasta este o nouă măsură de sprijin pentru industria HoReCa și de turism”, a precizat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, în cadrul briefingului de presă.

Articole similare

Comentariul tau aici