Incepand cu 1 ianuarie 2023, se aplica sanctiuni importante pentru nerespectarea obligatiilor de declarare in sistemul RO e-Transport, asa cum au fost stabilite prin OUG nr. 41 din 8 aprilie 2022.
Constatarea și aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Autoritatii Vamale Române, precum și de catre ofiterii și agentii de politie din cadrul Politiei Române.
Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu sunt savârșite in astfel de conditii incât, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
a) nerespectarea urmatoarelor prevederi:
- obligatia de declarare in Sistemul RO eTransport a datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, astfel incât sa poata fi identificate prin codul UIT
- utilizarea de catre operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate a acestuia este interzisa
- este interzisa descarcarea pe teritoriul României a bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, cu exceptia celor care fac obiectul depozitarii sau formarii unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri.
Sanctiune:
- amenda de la 10.000 de lei la 50.000 de lei in cazul persoanelor fizice sau cu amenda de la 20.000 de lei la 100.000 de lei in cazul persoanelor juridice, precum și confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
b) declararea in Sistemul RO e-Transport a unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri;
Sanctiune:
- amenda de la 10.000 de lei la 50.000 de lei in cazul persoanelor fizice sau cu amenda de la 20.000 de lei la 100.000 de lei in cazul persoanelor juridice, precum și confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
c) nerespectarea prevederilor:
- organizatorul transportului sau operatorul de transport, dupa caz, are obligatia sa actualizeze, in perioada de valabilitate a codului UIT, informatiile privind identificarea vehiculului de transport rutier ori de câte ori acestea se modifica, inainte de repunerea in mișcare.
- pentru situatia in care, la punerea in mișcare a mijlocului de transport incarcat cu bunuri cu risc fiscal ridicat sau pe parcursul desfașurarii transportului, Sistemul RO e-Transport nu este functional, obligatiile de declarare se indeplinesc pâna la sfârșitul urmatoarei zile lucratoare repunerii in functiune a sistemului, inclusiv pentru transporturile incheiate.
- utilizatorii sunt obligati sa puna la dispozitia operatorului de transport rutier codul UIT aferent bunurilor transportate, direct sau prin intermediul organizatorului transportului, dupa caz, pâna cel târziu la prezentarea vehiculului in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in România sau la locul de import, respectiv la punerea efectiva in mișcare a vehiculului, dupa caz.
- este interzisa modificarea datelor inregistrate in Sistemul RO e-Transport referitoare la transporturile de bunuri dupa prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in România sau la locul de import, respectiv dupa punerea efectiva in mișcare a vehiculului pe drumurile publice, dupa caz.
- in cazul in care in cadrul unei partide de bunuri sunt transportate atât bunuri cu risc fiscal ridicat, cât și alte bunuri care nu fac parte din categoria celor cu risc fiscal au obligatia sa declare in Sistemul RO e-Transport datele aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate in cadrul unei partide de bunuri. In cazul in care din documentele detinute de catre utilizatori nu rezulta incadrarea bunurilor transportate in una dintre categoriile de bunuri cu risc fiscal, aceștia au obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate in cadrul unei partide de bunuri.
Sactiune:
- amenda de la 10.000 de lei la 50.000 de lei in cazul persoanelor fizice sau cu amenda de la 20.000 de lei la 100.000 de lei in cazul persoanelor juridice.
d) nerespectarea de catre conducatorul vehiculului de transport a obligatiei de a prezenta, la solicitarea organelor competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ori din cadrul Autoritatii Vamale Române, respectiv la solicitarea ofiterilor și agentilor de politie din cadrul Politiei Române, documentele care insotesc transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat.
Sanctiune:
- amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.
Utilizatorii SmartBill Facturare pot sa transmita declaratia RO e-Transport intr-un mod simplu, direct din aplicatie.
Pentru inceput, trebuie sa activeze modulul aditional E-TRANSPORT.

Modulul poate fi testat 30 de zile gratuit.
Notificarea poate fi transmisa dinVanzari si Achizitii -> E-Transport:

Aici se pot complete datele necesare declararii:

Pentru a primi acest cod UIT notificarea trebuie sa fie trimisa in SPV pentru a fi validata. La validare se genereaza codul UIT care se afiseaza si in contul SmartBill.
La salvare, se face o verificare a datelor si sunt marcate cu erori campurile obligatorii care nu au fost completate sau in care sunt date invalide. Salvarea e-Transport poate fi facuta si cu aceste erori, doar ca notificarea nu poate fi trimisa atat timp cat nu se fac corectiile necesare.
Exista posibilitatea ca notificarea sa fie:
Salvata si trimisa: actiunea este posibila doar daca nu sunt constatate erori. In caz contrar, un mesaj avertizeaza ca notificarea este salvata, dar trimiterea nu poate fi facuta
Salvata si descarcata: actiunea este posibila pentru toate notificarile, inclusiv pentru cele care nu au date completate sau au informatii completate eronat. Se va descarca un fisier .XML
Salvata: notificarea este salvata.