Anularea vs stornarea unei facturi. Implicatii

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

De multe ori, atunci cand un antreprenor emite o factura care din diverse motive nu se va mai incasa sau care contine erori, isi intreaba contabilul cum sa procedeze: sa o anuleze sau sa o storneze?

Raspunsul la aceasta intrebare este dat de art. 300 din Codul fiscal care arata ca in cazul in care este necesara corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se procedeaza astfel:

a) in cazul in care factura nu a fost transmisa catre beneficiar, aceasta se anuleaza si se emite o noua factura;

b) in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.

Asadar, daca ai emis factura dar nu ai trimis-o beneficiarului o vei anula, iar daca ai transmis-o atunci va trebui sa o stornezi.

Anularea inseamna cu alte cuvinte stergerea efectelor ei  din aplicatia din care ai emis-o. Nici un document nu ajunge la beneficiar, totul se intampla in evidenta emitentului.

Anularea unei facturi nu genereaza note contabile, nu are consecinte fiscale.

Doar in declaratia 394 se declara seria si numarul facturilor anulate.

In ce priveste facturile stornate ele se inregistreaza in contabilitate: vom avea atat inregistrarea facturii initiale cat si stornarea. Chiar daca pe ansamblu suma pozitiva este egala cu cea negativa, deci nu exista efect patrimonial, ambele se inregistreaza in contabilitate si se cuprind in raportarile fiscale.

Daca utilizezi Smart Bill facturare poti sa realizezi usor aceste doua operatiuni, oricand, prin accesarea facturii respective si a butonului de operatii disponibil in dreptul fiecareia.

Dupa anulare, aplicatia retine seria si numarul ca fiind anulat si schimba statusul facturii in “anulata”.

In felul acesta vei putea avea o evidenta a tuturor tipurile de facturi : emise, stornate, anulate, etc.

Partea foarte practica a acestei aplicatii este ca o data anulata, aplicatia permite restaurarea facturii anulate.

Tot in Smart Bill, pe langa anulare si stornare mai ai optiunea de stergere efectiva din sistem. Aceasta este utila atunci cand ultima factura emisa a fost gresita si vrei sa utilizezi seria si numarul acesteia pentru factura urmatoare.

In acest caz, se poate sterge direct factura, fara a mai retine seria si numarul respectiv ca fiind anulat.

Daca nu esti sigur de consecinte, vei fi avertizat printr-un mesaj de ajutor din partea aplicatiei:

Articole similare