Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Un sondaj recent efectuat de compania de consultanta si audit PWC efectuat asupra unui numar de 34 de companii mari arata ca 64% din acestea considera aplicarea facilitatilor in sectorul constructii drept un proces greoi .
Dificultatea de a întruni condițiile solicitate de legislație are impact în activitatea companiilor. Astfel, 59% dintre respondenți consideră că societățile care nu le îndeplinesc se vor confrunta cu o creștere a costurilor și pierderi de profitabilitate, iar 24% menționează pierderile de personal.
Potrivit lui Daniel Anghel, Partener și Liderul departamentul de servicii fiscale și
juridice, PwC România, ” punerea în practică a facilităților fiscale pentru angajații din domeniul construcțiilor continuă să le ridice probleme companiilor. Deși au fost amendate în vara acestui an, prevederile din OUG 114 au fost redactate inițial atât de neclar și fără să acopere o mulțime de situații din practică, încât modificările ulterioare nu au reușit să aducă o rezolvare deplină”.
Ca o scurta recapitulare, facilitățile fiscale din constructii, incepand cu 1 ianuarie 2019 sunt:
- scutirea angajaților de la impozitul pe venit (10%)
- scutirea angajatilor de la contribuția de asigurări sociale de sănătate(10%)
- scăderea contribuției de asigurări sociale (CAS) datorată de angajați cu 3,75% (de la 25% la 21,25%) iar
- pentru angajatori eliminarea CAS pentru condiții deosebite și speciale de muncă (4%/8%), și
- reducerea contribuției asiguratorii de muncă de la 2,25% la 0,27%- masura discutabila asupra careia s-a revenit ulterior.
- de asemenea, acești angajati nu mai au obligația sa contribuie la Pilonul II de pensii.
Prin OUG 43, a fost extinsă aplicarea facilităților pentru angajații care au salarii sub 3.000 lei din diverse cauze (concediu medical, contracte partiale, angajări și încetări în timpul lunii etc) și s-a stabilit că pentru salariile mai mari de 30.000 lei, facilitățile se calculează până în acest plafon.
“Există cazuri în care simpla desfășurare a unei activități secundare în baza unuia dintre respectivele coduri CAEN obligă companiile la garantarea salariului minim de 3.000 lei pentru absolut toți angajații. Consecința pentru aceste societăți este majorarea costurilor cu până la 44% față de anul 2018”, precizează Daniel Anghel.
Comunicat complet al companiei poate fi gasit AICI