Asociatii nu vor mai putea primi avansuri daca opteaza pt dividende trimestriale

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Intr-un proiect recent (14.08.2019) publicat pe site-ul Ministerului de finante se propune ca masura legislativa urmatoarea:

Interzicerea acordării de avansuri sau împrumuturi acționarilor sau asociaților la societățile care optează pentru distribuiri trimestriale de dividende, până nu se regularizează sumele astfel distribuite în cursul anului. Interdicția menționată nu vizează avansurile acordate în legătură cu desfășurarea activității economice .

Situatia actuala:

Potrivit prevederilor actuale cuprinse în legea societăților, nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii.

Dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat.

De asemenea, s-a introdus posibilitatea repartizării trimestriale de dividende, pe bază de situații financiare interimare.

În condițiile în care societatea optează pentru repartizarea trimestrială de dividende și, în același timp, împrumută acționarii, se accentuează efectul negativ asupra disponibilităților acesteia. Ca urmare, înainte de a se acorda acționarilor eventuale avansuri sau împrumuturi, se impune regularizarea sumelor distribuite anterior sub formă de dividende trimestriale.

Articole similare

Comentariul tau aici