Aspecte esentiale privind perioada de proba – prevederi Codul Muncii

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Se considera vechime in munca perioada de proba?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. In cazul in care in prealabil sunteti supusi unei perioade de probe, sa stiti ca si perioada de proba constituie vechime in munca. Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislaţia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Cat dureaza o perioada de proba?

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.

Contractul de munca poate inceta pe perioada de proba?

Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Atentie! Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba. Exceptie – salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba daca acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare