Atentie! Reluarea popririlor incepand cu 28.12.2020

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Masura suspendarii popririlor ca urmare a situatiei de criza s-a incheiat in data de 25 decembrie 2020 si nu a fost prelungita deocamdata prin alt act normativ.

Avand in vedere ca data de 25 a fost sarbatoare legala, urmatoarea zi lucratoare pentru reluarea popririlor este data de 28 decembrie.

Noutati si informatii fiscale si contabile 2021- comanda aici

MFP a publicat un proiect legislativ in 28.12.2020 prin care proroga mai multe termene si scadente, printre care si popririle pana la 31.03.2021.

Termenul prevăzut la art. XIII alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 48/2020, cu modificările ulterioare, cu privire la aplicarea prevederilor dispoziţiilor art. XI din acelaşi act normativ, prorogat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 114/2020 , prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2020 și prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.181/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, se prorogă până la data de 31 martie 2021.

Art. XIII alin.(1) din OUG 48/2020 face referire printre altele si la suspendarea sau neinceperea executarii silite, prin somație și prin valorificarea bunurilor la licitație, a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești definitive pronunțate în materie penală, provenite din săvârșirea de infracțiuni, precum și a ajutoarelor de stat a căror recuperare a fost dispusă printr-o decizie a Comisiei Europene/furnizorului ajutorului de stat sau a unei instanțe naționale.

Proiectul legislativ urmeaza a fi discutat in sedinta din 30.12.2020.

Procedura privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora a fost publicata la inceputul anului prin Ordinul nr. 1.665 din 26 februarie 2020.

Ordinul prevede ca, comunicarea către instituțiile de credit a actelor de executare se realizează prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță.

Pentru comunicarea adreselor de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești, organul fiscal competent va proceda la generarea acestora din aplicațiile informatice existente, pentru creanțele gestionate în aceste sisteme și pentru fiecare instituție de credit, unde debitorul are deschise conturi. 

Adresele de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești se încarcă pe platforma e-Popriri, astfel încât acestea să fie puse la dispoziție instituțiilor de credit în vederea descărcării fișierelor prin care se comunică actele de executare silită.

În cazul în care executarea silită se suspendă sau, după caz, se continuă, potrivit legii, organul fiscal competent transmite către sistemul informatic e-Popriri informația despre această stare, actualizându-se statusul popririi.

În situația în care poprirea înființată nu mai subzistă ca urmare a încetării executării silite din oricare dintre motivele prevăzute de lege, cu excepția cazului în care s-au stins în totalitate sumele ce au stat la baza înființării popririi, organul fiscal competent transmite către sistemul informatic e-Popriri statusul adresei de înființare a popririi, respectiv „ridicare“.

Articole similare

Comentariul tau aici