Bancabilitatea firmelor romanesti – proiect de stimulare a capitalizarii companiilor -anuntat de Ministrul de Finante

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In cadrul conferintei online Profit Financial Forum –Finanţăm repornirea economiei – ministrul de finante, Florin Cîţu a adus in discutie o noua masura care sa stimuleze capitalizarea firmelor romanesti.

Discutia a pornit de la faptul ca exista o problema legata de „bancabilitatea” companiilor romanesti -problema stiuta de mai mult timp, dar devenita din nou de actualitate datorita Programului IMM Invest. Solicitantii de credite prin acest program reproseaza sistemului bancar ca nu da credite, iar sistemul bancar aduce in discutie faptul ca acestia nu indeplinesc toti indicatorii pentru a putea acorda credite, avand adesea capital negativ.

Prin urmare se urmareste implementarea un act normativ prin care sa fie creat un sistem de motivare a acţionarilor de a-şi capitaliza companiile. „Este un program pe următorii cinci ani, prin care venim noi să îi stimulăm să îşi capitalizeze companiile. Bineînţeles că ar fi trebuit să fie interesul propriu al acelor acţionari să facă acest lucru, dar este o problemă de sistem şi atunci o preluăm noi şi creăm acest sistem de motivare/bonificare a acţionarilor să îşi capitalizeze propriile firme pentru că, dacă şi le capitalizează, bineînţeles că pot avea acces la finanţare şi se reduce presiunea, pentru că aici, trebuie să recunosc, mă interesează să reduc presiunea asupra bugetului în viitor, să nu mai vină companii care sunt bancabile, să nu mai vină să se uite către buget pentru surse de finanţare, să se uite către sistemul privat. Aşa, va fi o economie funcţională în viitor”, a mai spus Ministrul de Finante.

Poti citi aici:

Diferente intre tipurile de capital: social, propriu, de lucru sau permanent

Ce este activul net contabil?

Articole similare

Comentariul tau aici