Care va fi posibila valoare a contributiilor sociale pentru PFA din 2018 ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In momentul de fata, potrivit legislatiei in vigoare, persoanele fizice autorizate (PFA) precum si ceilalti contribuabili care realizeaza venituri din activitati independente / profesii libere datoreaza impozit pe venit, in cota de 16% precum si 5.5% CASS si 10.5% sau 26.3% CAS (in functie de optiune).

Tot in momentul de fata, baza lunara de calcul a CAS o reprezinta venitul realizat de catre contribuabil, ce nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut si nici mai mare decat echivalentul a de cinci ori acest castig. 

Atentie ! Contributia nu este datorata de persoanele care au calitatea de pensionari, precum si persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale.

Potrivit unor proiecte de lege publicate de catre Ministerul Finantelor Publice, incepand cu anul 2018, PFA-urile si ceilalti contribuabili care realizeaza venituri din activitati independente / profesii liberale, vor plati pe langa cota de impozit pe venit de 10% (daca aceasta va scadea la aceasta valoare din 2018) si contributiile de 10% CASS si 25% CAS, acestea doua fiind raportate la salariul minim pe economie care si el ar putea suferi modificari din anul 2018, mai exact va creste de la 1.450 lei brut la 1.900 lei brut.

“In privinta romanilor care desfasoara activitati independente (medicii, avocatii, notarii, jurnalistii, scriitorii, artistii etc.), acestia nu vor mai plati contributii sociale raportate la sumele obtinute din aceste activitati. Aceste contributii se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.”

Astfel ca, potrivit proiectului legislativ, baza lunara de calcul a contributiilor ar putea sa se raporteze la nivelul salariului minim brut pe economie, de 1.900 lei (daca acesta va creste la aceasta valoare).

Proiect legislativ MFP

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare