CASS la PFA din 2024

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Una din modificarile fiscale propuse de proiectul de act normativ vizeaza contributia de asigurari sociale la PFA.

Mai jos sunt regulile care se vor aplica pentru calculul CASS din 2024 conform acestui proiect:

1.Cota

Cota de CASS ramane 10%.

2.Deductibilitate

La PFA in sistem real, CASS devine cheltuiala deductibila.

3. Calcul CASS

La PFA CASS se va determina aplicand acest procent de 10% la:

a) norma de venit sau norma ajustata dupa caz in cazul PFA la norma

b) venitul net realizat, la PFA in sistem real

Reamintim ca venitul net se determină ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri.

Pentru anul 2023, CASS la PFA in sistem real se datoreaza raportat la 3 plafoane fiscale (6,12,24 salarii minime), nu la venitul efectiv realizat, astfel:

  • daca venitul va fi sub 6 salarii minime persoana fizica autorizata nu este obligata la plata CASS
  • daca venitul depaseste 6 salarii minime, dar nu mai mult de echivalentul a 12 salarii minime datoreaza obligatoriu CASS la echivalentul a 6 salarii minime.
  • daca venitul este cuprins intre 12 -24 de salarii minime datoreaza obligatoriu CASS la echivalentul a 12 salarii minime.
  • la venituri de peste 24 salarii minime, se va datora obligatoriu CASS la echivalentul a 24 salarii minime.

Incepand cu anul 2024, baza de calcul a CASS este reprezentata de venitul net realizat, dar are un minim – plafonul de cel putin 6 salarii si un plafon maxim, de 60 de salarii minime pe economie.

Raportat la salariul minim actual de 3.300 lei, plafoanele minime si maxima sunt:

plafon minim 6 salarii = 6* 3.300 lei = 19.800 lei => CASS = 1.980 lei

plafon maxim 60 de salarii = 60* 3.300 lei = 198.000 lei => CASS = 19.800 lei

4.Venituri din PFA vs alte venituri

Pentru calculul CASS, veniturile din PFA se vor separa de celelalte tipuri de venituri cum ar fi cele din investitii, chirii, sau alte surse.

CASS la PFA se va calcula separat. Totodata, pentru alte tipuri de venituri (chirii, dividende, etc) vom avea alte reguli de calcul a contributiei la sanatate.

5.Declararea contributiei

Stabilirea, declararea și plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din PFA

Contribuția de asigurări sociale desănătate se calculează prin aplicarea cotei de contribuție asupra bazei anuale de calcul.
Persoanele fizice care realizează venituri din PFA stabilesc și declară contribuția, depun declarația prevăzută la art. 120
sau la art. 122, la termenele și în condițiile prevăzute la Titlul IV – Impozitul pe venit, pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente.
Prin excepție de la prevederea anterioara, în situația în care baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate cumulată din una sau mai multe surse de venit din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b), corespunzătoare veniturilor nete anuale estimate/norma de venit este egală cu cea corespunzătoare veniturilor nete anuale realizate/norma de venit și este cuprinsă între nivelul de 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120 inclusiv, și cel mult nivelul de 60 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, contribuabilii nu au obligația depunerii declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzută la art. 122.

În situația în care baza de calcul cumulată din una sau mai multe surse de venit din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b), corespunzătoare veniturilor estimate/realizate sau pentru care s-a aplicat reținerea la sursă în cursul anului, după caz, este mai mică decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egală cu nivelul de 6 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, persoanele fizice datorează o diferență de contribuţie de asigurări sociale de sănătate până la nivelul celei corespunzătoare bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120 şi depun declaraţia prevăzută la art. 122, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Diferența de contribuție de asigurări sociale de sănătate nu se datorează în cazul în care, în anul fiscal precedent, persoana
fizică a realizat venituri din:
a) salarii și asimilate salariilor la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile; sau
b) din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h), pentru care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120.

Prevederile acestea se aplică și persoanelor fizice care în anul precedent s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1) lit. a) – c) și e) – g).

Comanda aici lucrarea :Noutati fiscale 2024

Articole similare

Comentariul tau aici