Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
La achizitia unui bun se pune intrebarea incadrarii intr-o categorie contabila – mijloc fix sau obiect de inventar. Exista multe cazuri in practica care
Despre asemanarile si deosebirile la incadrarea in aceste categorii am mai scris aici:
MIjloace fixe vs obiecte de inventar – documentar actualizat 2019
Iata cateva spete practice:
1.O entitate cumpara 10 rafturi pentru amenjarea unui spatiu de arhivare. Valoarea individuala a unui raft este de 300 lei plus TVA. Cum se incadreaza cele 10 rafturi: ca obiecte de inventar sau ca mobilier ?
In opinia noastra exista 2 posibilitati :
a) atat ca obiecte de inventar, fiindca : valoarea individuala este sub 2.500 lei si fiecare raft in sine poate functiona de sine statator.
In acest caz, suma se trece pe cheltuiala integral la data darii in folosinta, se evidentiaza extracontabil si se inventariaza cel putin o data pe an.
b) cat si ca mijloc fix, daca luam in considerare ansamblul in sine, care functioneaza ca un grup. Valoarea ansamblului depaseste 2.500 lei (pragul fiscal pentru incadrare ca mijloc fix) si in acest caz se va amortiza pe durata de viata a mobilierului.
Trebuie sa mentionam aici ca valoarea bunului se poate amortiza, chiar daca valoarea de intrare este sub 2.500 lei , conform art. 28 alin. 21 din Codul fiscal.
2. O entitate cumpara un laptop care are valoarea de achizitie 2.450 lei plus TVA si unul de 2.500 lei plus TVA. Cum le va inregistra ?
Laptopul cu valoarea de 2.450 lei se poate inregistra pe obiect de inventar si se trece pe cheltuiala o data cu darea in folosinta. Laptopul cu valoarea de 2.500 lei se va inregistra ca imobilizare si va amortiza pe durata de viata aleasa.
Tinand cont de acelasi art. 28 alin. 21 din Codul fiscal , si pentru laptopul cu valoarea de 2.450 lei se poate opta pentru amortizare pe durata de viata utila.