Ce amenzi risti pentru proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare de natura sa tulbure ordinea si linistea publica?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Incepand cu 26.01.2020, pentru săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora se vor aplica amenzi cuprinde intre 200 lei si 1.000 lei.

Aceasta prevedere a fost introdusa prin Legea nr. 192 din 25 octombrie 2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice si intra in vigoare din 26.01.2020.

În cazurile în care faptele sunt săvârșite în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, sancțiunile aplicabile sunt amenzile de la 1.000 lei la 3.000 lei.

Repetarea contravenției într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității.

Contravențiile se constată de către primar, împuterniciții acestuia, de către ofițerii sau agenții de poliție ori de către ofițerii, maiștrii militari și subofițerii din jandarmerie, precum și, pentru faptele constatate în zona specifică de competență, de către polițiștii de frontieră.

În cazul contravențiilor pentru care legea prevede sancțiunea amenzii, agentul constatator, odată cu constatarea, aplică și sancțiunea.

Articole similare

Comentariul tau aici