Ce beneficii poti acorda salariatilor in 2022 si la ce cost?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In anul 2022, pe langa veniturile din salarii, angajatorii mai pot acorda cateva tipuri de beneficii, pe care le-am prezentat mai jos.

Incepand cu anul 2023, se vor aplica cateva reguli noi.

Materialul prezentat vizeaza regulile aplicabile in 2022.

1.Tichete de masa

Valoarea nominala maximala este de 30 lei. Se acorda pentru fiecare zi lucrata. Am scris mai multe detalii privind acordarea tichetelor de masa in articolul: 10 clarificari privind acordarea tichetelor de masa: obligatiile angajatorului

De la 1 februarie 2022, tichete de masa se acorda exclusiv pe card.

Pentru tichetele de masa se retine de la angajat un impozit de 10%.

2.Cadouri si tichete cadou

Incepand de la 1 ianuarie 2022, se pot acorda cadouri si/sau tichete cadou intr-o suma mai mare fata de anul 2021 (300 lei vs 150 lei), suma care sa nu fie supusa nici unei taxe.

Concret, in cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile si nu se supun nici contributiilor sociale, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei:

  • cadouri oferite angajaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
  • cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
  • cadouri oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Desigur ca angajatorii pot acorda cadouri/tichete si peste aceasta limita, insa ceea ce depaseste va fi taxat asemenea veniturilor din salarii.

3.Decontarea concediului de odihna

Nu sunt impozabile si nici nu se supun contributiilor sociale, contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern.

Codul fiscal mai precizeaza ca suma este neimpozabilă, în măsura în care valoarea totală a acestora nu depăşeşte într-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate.

Pentru anul 2021, castigul salarial mediu brut a fost de 5.380 lei iar pentru anul 2022 acesta este de 6.095 lei.

Asadar, daca este prevazut in CIM sau regulamentul intern, se poate deconta concediul de odihna in limita sumei de 6.095 lei pentru anul 2022.

4.Prime de asigurare voluntara de sanatate si servicii medicale tip abonament

Angajatorii pot suporta pentru angajati  prime de asigurare voluntară de sănătate precum și servicii medicale furnizate sub formă de abonament, neimpozabile si fara a fi supuse contributiilor sociale, cu conditia ca la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoană.

Sumele acordare in aceste limite nu sunt supuse nici impozitului si nici contributiilor sociale. Ceea ce depaseste este considerat venit de natura salariala.

5.Contributii la pensii facultative

Contribuțiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, și cele reprezentând contribuții la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entități autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană, nu sunt impozabile si nici supuse contributiilor sociale.

6. Utilizarea 50% a autovehicului firmei in interes personal

In cazul autovehiculelor care nu sunt folosite integral in scopul activitatii firmei, Fiscul limiteaza deducerea TVA si a cheltuielii la 50% , insa partea care este folosita in interes personal nu este considerata avantaj in natura la salariat, cu alte cuvinte nu se supune impozitului si cheltuielilor sociale.

7.Cheltuieli cu efectuarea testelor COVID 19

Contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/plătitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID-19, din inițiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, în scopul depistării și prevenirii răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfășurării activității în condiții de securitate și sănătate în muncă, pe perioada instituirii stării de urgență sau de alertă, potrivit legii, nu sunt impozabile si nici nu se supun contributiilor sociale.

8.Indemnizatia de telemunca

Nu sunt impozabile si nici supuse contributiilor sociale, sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă. Sumele vor fi acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative;

10. Cheltuielile efectuate de angajatori/plătitori pentru pregătirea profesională și perfecționarea angajaților

Cheltuielile efectuate de angajatori/plătitori pentru pregătirea profesională și perfecționarea angajaților, administratorilor stabiliți potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat și directorilor care își desfășoară activitatea în baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevăzut în raporturile juridice respective, pregătire legată de activitatea desfășurată de persoanele respective pentru angajator/plătitor, nu sunt impozabile si nici supuse contributiilor sociale.

11.Avantajele sub forma dreptului la stock options plan

Aceste avantaje nu sunt supuse nici impozitului si nici contributiilor sociale.

12. Telefonul de serviciu

In ce priveste costul abonamentelor telefonice și al convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, sunt neimpozabile si nesupuse contributiilor sociale doar cele efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu.

Partea folosita in interes personal ar trebui fie retinuta de la angajati (caz in care nu se mai supune taxelor salariale) fie considerata avantaj de natura salariala si supusa impozitului si contributiilor sociale.

Articole similare

6 Thoughts to “Ce beneficii poti acorda salariatilor in 2022 si la ce cost?”

  1. voic

    buna ziua,
    sunt o asociatie de proprietari si doresc sa i platesc ingrijitorului de scara o prima lunara de 100 lei.
    vreau sa stiu daca se poate, trebuie sa declar la impozitare?
    multumesc, voicu

  2. Mustata Victor

    Stie cineva care este actul normativ care schimba contributia la CAM in agricultura si industria alimentara de la 0,27% pentru luna iunie 2022 la 02,25% in luna iulie 2022.

  3. Calota Alina

    Buna ziua. Valoarea tichetului de masa de la 01.07.2022 este 30 lei

  4. Grigoras Oana

    Buna ziua! Imi puteti spune va rog daca, codurile de reducere pentru angajati acordate de angajator pentru cumpararea de produse de pe site-urile sale din alte tari sunt taxabile? In sensul ca acestea se supun taxarii contributiilor sociale si a impozitului pe venit?

    Multumesc anticipat pentru raspuns.

  5. Ivanov Claudia

    Foarte binevanita sinteza

Comentariul tau aici