10 clarificari privind acordarea tichetelor de masa : obligatiile angajatorului

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

1.Este obligatorie acordarea tichetelor de masa de catre angajator?

Acordarea tichetelor de masa este o optiune a angajatorului, nu o obligatie.

2.Daca angajatul lucreaza cu program partial, de ex. 6 ore/zi, cate tichete de masa poate primi pe luna?

Calculul numarului de tichete de masa cuvenite pentru angajatii cu timp partial este la fel cu cel al angajatilor cu timp intreg. Cu alte cuvinte, nu se determina proportional cu timpul lucrat.

De exemplu, daca in cursul unei luni cu 20 de zile lucratoare avem 2 angajati care lucreaza intreaga luna insa unul are program intreg de 8 ore si celalalt de 4 ore, ambii vor primi cate 20 de tichete de masa.

Baza legala: Codul muncii, art.106
Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parțial se bucură de drepturile salariaților cu normă întreagă, în condițiile prevăzute de lege și de contractele colective de muncă aplicabile.

3. Care sunt zilele pentru care nu se acorda tichete de masa?

Tichete de masa se acorda pentru fiecare zi lucrata, adica din numarul de zile lucratoare din luna se scad zilele de concediu medical, cele de concediu de odihna, zilele libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare, sau absenteaza.

De exemplu daca in luna sunt 22 de zile lucratoare iar angajatul a avut 3 zile de concediu medical si 5 zile de concediu de odihna, inseamna ca i se vor cuveni : 22-3-5 = 14 tichete.

Baza legala: art 10 din Normele metodologice la Legea 165/2018.

În cazul tichetelor de masă, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează distribuirea/ transferul valorii nominale a tichetelor de masă, după caz. În sensul prezentelor norme nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariații:
a) efectuează concediul de odihnă, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariaților din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare, republicată, cu modificările ulterioare, și respectiv, potrivit contractelor colective de muncă;
b) beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Ordonanței Guvernului nr. 6/2007 privind unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale și a altor drepturi ale funcționarilor publici până la intrarea în vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare și alte drepturi ale funcționarilor publici, precum și creșterile salariale care se acordă funcționarilor publici în anul 2007, aprobată cu modificări prin Legea nr. 232/2007, cu modificările ulterioare, precum și de zile festive și de sărbătoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotărârii Guvernului nr. 250/1992, republicată, cu modificările ulterioare, și, respectiv, contractelor colective de muncă;
c) potrivit dispozițiilor legale, sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare;
d) se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenți de la locul de muncă ori se află în alte situații stabilite de angajator împreună cu organizațiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanții salariaților.

4.Angajatorul poate refuza acordarea tichetelor de masa unui angajat care nu are functia de baza in cadrul unitatii respective?

Da, angajatorului nu poate acorda tichete de masa decat angajatilor care au functia de baza in cadrul unitatii respective.

Baza legala : Art. 10 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Legii 165/2018

(4) În cazul salariaților angajați în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, precum și în cazul cumulului de funcții, biletele de valoare, cu excepția tichetelor cadou și tichetelor culturale, pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariații în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, beneficiarul biletelor de valoare alege, în scris, angajatorul care îi va acorda biletele de valoare, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea realizată. În cazul tichetelor de masă, prevederile alin. (3) se aplică în mod corespunzător.

5. Daca angajatul lucreaza in ture, avand timpul de lucru mai mare de 8 ore, anagajatorul ii va acorda tot un tichet pentru fiecare zi de lucru?

Nu, in aceasta situatie numarul de tichete cuvenite se obtine impartind numarul de ore in care salariatul a fost la munca la durata normala a timpului de munca de 8 ore, fractiile considerandu-se zi de prezenta. Numarul rezultat se plafoneaza totusi la numarul de zile lucratoare din luna, adica angajatul in ture nu va putea beneficia de mai multe tichete de masa decat numarul total de zile lucratoare din luna.

Baza legala : art. 10 alin.(5) din Normele metodologice de aplicare a Legii 165/2018

În cazul salariaților a căror durată zilnică a timpului de muncă este mai mare de 8 ore – în regim de tură, numărul de zile pentru care se acordă tichete de masă se determină prin împărțirea numărului de ore în care salariatul a fost prezent la lucru la durata normală a timpului de muncă de 8 ore. Fracțiile rezultate din calcul se consideră zi de prezență la lucru, cu condiția ca totalul zilelor rezultat să nu depășească numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele.

6.Angajatorul poate acorda selectiv tichete de masa angajatilor ?

Angajatorii au posibilitatea de stabili criterii de selectie pentru salariatii care pot primi tichete de masa. Acestea trebuie insa prevazute in contractele colective de munca sau regulamentul intern. Asadar, decizia de acorda tichete de masa nu se propaga automat asupra tuturor angajatilor.

Baza legala: art.7 alin.(3) din Normele metodologice de aplicare a Legii 165/2018.

Angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanții salariaților, stabilesc prin contractele colective de muncă sau prin Regulamentul intern, după caz, clauze privind acordarea biletelor de valoare, care să prevadă cel puțin următoarele:
a) numărul salariaților din unitate care pot primi bilete de valoare și valoarea nominală acordată, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de salariați care primesc bilete de valoare;
c) criteriile de selecție privind stabilirea salariaților care primesc tichete de masă, ținând seama de prioritățile socioprofesionale și de alte elemente specifice activității;
d) stabilirea concretă a activităților, destinațiilor și evenimentelor care se încadrează în cheltuieli sociale, pentru care se vor acorda salariaților tichete cadou, tichete de creșă și culturale, după caz, și care vor face obiectul contractelor comerciale de prestări de servicii cu unitățile emitente;
e) documentația pe care trebuie să o prezinte salariatul angajatorului, în vederea acordării tichetelor de creșă.

7.Daca angajatul primeste tichete de cresa, poate sa mai primeasca si tichete de masa?

Da, acest lucru este permis.

Baza legala: art.7 alin.(4) din Normele metodologice de aplicare a Legii 165/2018.

Acordarea de către angajator a unei categorii de bilete de valoare nu exclude acordarea concomitentă, aceluiași salariat, și a altor categorii de bilete de valoare.

8.Daca numarul de angajati ai firmei scade sub un anumit numar, legal angajatorul poate proceda la acordarea tichetelor de masa?

Da, angajatorul poate acorda tichete de masa indiferent de numarul de salariati.

Legislatia nu prevede un anumit plafon al numarului de salariati sub care sa nu poata acorda tichete de masa.

9.Angajatorul care opereaza un magazin alimentar poate solicita angajatilor sa consume tichetele de masa la magazinul pe care il detine?

Angajatorul care acorda tichete de masa nu poate obliga angajatul sa le utilizeze intr-un mod sau altul. Eventual poate face propunere, insa nicidecum nu poate impune acest lucru.

10.Impozitul pe tichetele de masa se retine de la angajat sau il datoreaza angajatorul ?

Impozitul pe tichete de masa se retine de la angajat, alaturi de impozitul pe venitul din salarii primit.

Din 2024, la valoarea tichetelor de masa se aplica si CASS 10%.

Dupa retinere de la salariat, se plateste de catre angajator, o data cu celelalte taxe salariale.

Citeste si:

Comanda acum: SALARIZARE – PAS CU PAS

10 indicatori 2023: tichete de masa, punct pensie, alocatie, diurna

Articole similare

44 Thoughts to “10 clarificari privind acordarea tichetelor de masa : obligatiile angajatorului”

  1. I.M.

    Nu inteleg logica anagajatorului in urmatoarea situatie:
    – zile lucratoare martie- 21 zile
    – concediu martie- 11 zile
    – valoare tichete martie- 17 lei
    In aprilie se majoreaza valoarea tichetelor de masa de la 17 la 35 lei, si mi se retin 11 zile de concediu din martie la valoarea de 35 lei.
    Astfel pentru luna martie reiese ca a trebuit sa mai aduc eu o diferenta:
    21*17-11*35=357-385= 28 lei
    Este corect ce spune angajatorul? Care ar fi rationamentul corect?

  2. Anonymous

    Buna ziua, tichetele de masa se introduc in CIM? Asa ar trebui, nu?

  3. Anonymous

    Buna ziua lucrez la o firmala care contabila firmei tocmai m-a informat ca din numarul total de tichete de masa adica 20 maxim care le da firma ei trebuie sa taie din ele zilele de sarbatori sau zilele legale de stat .
    Ex: luna ianuarie am lucrat din data de 3 ianuarie pana la sfatsitul lunii 21 de zile inclusiv data de 24 ianuarie (luni-vineri 8 ore) ei au mentionat ca trebuie sa scada din 20 de bonuri 1 si 2 ianuarie si 24 ianuarie pentru ca sunt oblicati prin lege adica am primit doar 17 bonuri.
    Intrebarea mea este cum pot ei sa imi scada mie din zilele mele lucrate zile in care eu nu am fost la munca

  4. Anonim

    Cine plătește tichetele de masa… Firma sau
    Statul roman.. Va rog sa mi spuneți și mie…

    1. radu

      firma plateste

  5. Mircea

    Lucrez la privat misa spus ca mi se oprește din salar valoarea bonurilor de masă , este normal ?

    1. radu

      nu este normal , este chiar ilegal

  6. Gogu

    Va salut.Lucrez la o firma de paza ce acorda bonuri de masa.Sunt convins ca bonurile de masa ce mi se cuvin legal mi se insusesc de catre responsabilul punctului de lucru unde lucrez.Cum as putea afla exact ce si cum?

    1. radu

      Acordarea de bonuri de masa trebuie sa fie inscrisa in Contractul individual de munca, dar daca reti sa va asigurati puteti sa Intrebati mai sus pe scara ierarhica sau la departamentul de resurse umane .

  7. Anonim

    Românii au ajuns slugi fără drepturi, fără respect din partea angajatorului, care este ocrotit de stat, cetățenii nu mai au garantat ziua de mâine, sunt dați afară după bunul plac, salariul fără fluturași, fără bază legală, bonurile după placul și la cheremul angajatorului, la Profi își bat joc de angajați, cu patroni suspecți, fără încadrări pe posturi, ITM îi acoperă, trăiesc cu toții, îmi este scârbă de așa țară lăsată la mâna hoților.

    1. radu

      Sper totusi sa gasiti un angajator care sa va respecte si sa va remunereze la adevarata valoare , sa fie corect si sa va rasplateasca direct proportional cu beneficiul pe care il faceti si dvs pentru firma. Succes

  8. Petruta

    Bună ziua, cum aflu dacă sunt înregistrată /beneficiez de tichete de masa?

    1. Anonymous

      care este intrebarea ? inregistrata in ce sens ? daca aveti contractul de munca inregistrat ?
      Mergeti la casa pensiilor si cereti revisal

  9. ONOFREI CORNELIA

    BUNA ZIUA.IN DECURSUL A 14 ZILE LUCRATE ,AM ACUMULAT 5 ORE INVOITE.E NORMAL SA MI SE TAIE UN BON DE MASA?MULTUMESC

    1. Andreea

      Buna ziua,
      Si eu sunt interesata. Mie mi s-a explicat ca daca am mai putin de 7 ore lucrate pe zi, nu se acorda tichetul de masa.

      1. Anonymous

        Tichetele de masa se acorda pe zi nu pe ore.Deci si daca lucrezi 4 ore trebuie sa primesti tichet de masa

  10. george nic

    Buna ziua.
    In urma angajari,verbal,pe langa salariua mi-s-au oferit si bonuri de masa in valoare de 12 lei pentru fiecare zi lucrata.Dupa aproape o luna am fost dat afara fara un motiv anume,fiind in perioada de proba de 3 luni.De la resurse umane mi s-a spus prima data ca ei dau bonuri doar cui vor(compania respectiva) iar dupa ce m-am aratat indignat de asta a spus ca angajatii care nu depasesc o luna pe contract nu beneficiaza de bonuri de masa,aceasta este regula firmei.M-au dat afara cu 2 zile inainte de a face o luna pe contract.Eu in trecut am mai avut o saptamana lucrata la un loc de munca iar acestia mi-au trimis cardul de bonuri dupa o luna prin posta.Tin sa precizez ca aceasta este o companie mare de comert cu foarte multi angajati.Stiu ca bonurile sunt incluse in regulamentul intern si ca angajatorul nu este obligat sa ofere oricarui angajat dar din moment ce alti angajati de pe posturi ca si al meu au primit bouri de masa consider ca aceasta este o discriminare . Am anuntat pe cei de la resurse umane ca voi merge la director sa vorbesc despre problema mea .
    Cu stima.

  11. Ana maria Gheorghiu

    Care este suma actuala,legala…per bon de masa? citisem ca s.a schimbat legea,si ca de anu asta angajatorul trebuie sa dea bin de la 20 lei in sus,si ca nu mai este legal 15/10 lei

    1. radu

      Stiri false , statul nu poate obliga o firma sa dea bonuri de masa de o anumita valoare , Nu va da statul acele bonuri de masa , le da angajatorul .

  12. Melinda

    Buna.este normal a aceste tichete de masa sa fie incluse la fluturasul de salariu?sa iti scoata ochii ca iti dau salariu mai mare.Nu ar trebui sa fie un card separat pt.aceste tichete?.

    1. vasi

      nu se poate se plateste pentru bani 40% impozit si pentru tichete 10%

  13. Adrian Popescu

    Indemn pe toti cititorii sa solicite angajatorului plata salariului in numerar . De asemenea indemn cititorii sa solicite angajatorului , in locul tichetelor de masa , bani in numerar .

    1. radu

      Nu mai poate angajatorul de solicitarea noastra :)))))

  14. Anonymous

    Salariul minim brut pe țară garantat este cel stabilit prin hotărâre a Guvernului, se raportează la o normă întreagă (8 ore/zi), nu include celelalte elemente, adică nici tichete de masă, iar nerespectarea acestor dispoziții constituie contravenție și sancționează cu amendă de la 300 de lei la 2.000 de lei, însă poate fi și infracțiune, dacă angajatorul stabilește în mod repetat un salariu de bază sub cel minim prevăzut de lege.

  15. Mihnea

    E normal ca valoarea tichetelor de masă să mi-l oprească din salariu?

    1. admin

      Nu este normal acest lucru. Potrivit legii se retine din salariu doar contravaloarea impozitului datorat pentru respectivele tichete.

      1. Anonymous

        Buna ziua lucrez la o firmala care contabila firmei tocmai m-a informat ca din numarul total de tichete de masa adica 20 maxim care le da firma ei trebuie sa taie din ele zilele de sarbatori sau zilele legale de stat .
        Ex: luna ianuarie am lucrat din data de 3 ianuarie pana la sfatsitul lunii 21 de zile inclusiv data de 24 ianuarie (luni-vineri 8 ore) ei au mentionat ca trebuie sa scada din 20 de bonuri 1 si 2 ianuarie si 24 ianuarie pentru ca sunt oblicati prin lege adica am primit doar 17 bonuri.
        Intrebarea mea este cum pot ei sa imi scada mie din zilele mele lucrate zile in care eu nu am fost la munca

  16. Anonymous

    Exista situatia urmatoare : Norma de ore a unei luni este mica(152, 160, 168, etc), iar salariatul depaseste norma de ore, ajungand si la 200 ore. In luna respectiva primeste bonuri de masa normal, in functie de numarul zilelor lucratoare. In luna urmatoare orele plus din luna trecuta, se adauga la norma de ore, dar, pentru aceste ore nu se acorda tichete. Este normal ? In aceste ore salariatul nu a mancat ?

    1. radu

      Nu se acorda mai multe bonuri decat numarul total de zile lucratoare din acea luna , Iar pentru luna urmatoare este alt calcul de ore alte bonuri. Ba mai mult , daca tu ai depasit numarul de ore normat si ai ajuns la 200 , iar luna urmatoare ai lipsit o zi de la lucru si nu ti-ai facut norma , angajatorul iti taie un bon .

  17. Sorin

    Angajatorul virează lunar ( la un număr de aprox. 20 de zile lucrătoare), la toți angajații, câte 300 lei pe cardul de bonuri de masă. Este OK ???.

  18. Dorin Tusa

    Cât la sută sânt subvenționate tichetele de masă pentru angajații la 8 ore de către stat?

    1. Anonymous

      Nu sunt subventionate de stat!

  19. Simion Marin

    Buna ziua
    poate un angajat sa primeasca 2 tichete de masa pe zi? este stabilit un numar maxim de tichete?

    1. radu

      nu poate primi mai mult de 1 bon pe zi .

  20. MARINESCU MARIOARA

    Daca salariatul se invoieste intre 1-4 ore pe zi , se mai acorda tichet pentru acele zile?

    1. Oana Dobre

      da, clar. mai ales daca salariatul urmeaza sa recupereze orele de invoire

    2. radu

      daca este angajat cu norma intreaga , da

  21. Anonymous

    se aduna la venit brut pt baza de calcul impozit pe salar,unde trebuie incluse si tichetele de masa .

    1. radu

      nu vad intrebarea .

  22. LUPU Nicoleta

    Buna seara .Lucrez la Inbi Matei BALS .Doresc sa ma lămuriți si pe mine in legatura cu indemnizatia de hrana ( tichete dr masa) .Angajatorul valoarea indemnizații de hrana o adună cu salariul din luna respectivă
    Se trade linia si apoi începe scăderea. CAS, somaj,pensie .Apoi Impozit 10% .Este normal ca din aceasta norma de hrana sa se oprească cas,cass,somaj? Cum putem proceda sa ni se dea norma de hrana pe card .sa nu mai fie adunată cu salariu?

    1. Anonymous

      Nu se adună valoare tichetelor la baza de calcul a CAS si CASS. Doar la baza de calcul a impozitului pe salariu.

    2. Anonymous

      Salariul minim brut pe țară garantat este cel stabilit prin hotărâre a Guvernului, se raportează la o normă întreagă (8 ore/zi), nu include celelalte elemente, adică nici tichete de masă, iar nerespectarea acestor dispoziții constituie contravenție și sancționează cu amendă de la 300 de lei la 2.000 de lei, însă poate fi și infracțiune, dacă angajatorul stabilește în mod repetat un salariu de bază sub cel minim prevăzut de lege.

    3. Anonymous

      Indemnizatia de hrana are alt regim fiscal fata de tichetele de masa.

Comentariul tau aici