Ce contributii suporta o persoana in concediu de maternitate ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul. Baza de calcul se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

Ce contributii suporta o persoana cu concediu de maternitate ?

O persoana care se afla in concediu de maternitate va suporta urmatoarele contributii sociale obligatorii:

  • CAS (25%) – se suporta;
  • CASS (10%) – potrivit art. 154 alin. (1) litera g.) din Codul Fiscal – sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate femeile insarcinate si lauzele;
  • Impozit pe venit (10%) – potrivit art. 62 litera c.) din Codul Fiscal – urmatoarele venituri nu sunt impozabile: indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii.

In ceea ce priveste contributia CAM (2.25%) suportata de angajator, potrivit art. 220^5 din Codul Fiscal – contributia asiguratorie pentru munca nu se datoreaza pentru prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, precum si din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

Astfel ca, datorita faptului ca indemnizatia de maternitate si cea de risc maternal fac parte din categoria indemnizatiilor suportate integral din bugetul FNUASS si datorita celor mentionate in Codul Fiscal (art. 220^5), rezulta faptul ca angajatorul nu va suporta deloc CAM (2.25%) pentru indemnizatia de maternitate.

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare